Pieczony łosoś w sosie teriyaki to wersja łososia na słodko. Jest błyskawiczny w przygotowaniu. Obiad możemy podać w ciągu 25 minut. Łososia nie trzeba marynować, tak jak jest to konieczne np. przy przygotowaniu łososia w miodzie i musztardzie. A podajemy go po prostu na sałacie. Jeśli użyjemy gotowej do spożycia mytej sałaty, to zaoszczędzimy jeszcze 5 minut. 😉
Łosoś teriyaki – jak zrobić?
Składniki na osobę:
- filet z łososia bez skóry około 200 g
- 1 łyżka miodu (ja używam najczęściej spadziowego)
- 1 łyżka zaprawy terijaki
Zaczynamy od przygotowania słodkiego sosu teriyaki. Sos taki przygotowujemy łącząc zaprawę do ryb i mięs teriyaki z miodem w proporcji 1:1. (Zaprawę terijaki możemy też sami przygotować łącząc sos sojowy z octem ryżowym i białym winem).
Filety z łososia układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy połową przygotowanego wcześniej słodkiego sosu teriyaki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Po 10 minutach pieczenia polewamy rybę resztą sosu. Pieczemy jeszcze 10 minut.
Łososia teriyaki podajemy na liściach sałaty polanego sosem. Pysznie się komponuje z młodymi liśćmi szpinaku i z rukolą. Sałata nie wymaga dodatkowego dressingu.
Bardzo proste, pyszne i dietetyczne. 😉
Smacznego!