Jak zrobić pieczoną roladę z boczku?

Pieczona rolada z boczku

Przewaga zrolowanego pieczonego boczku nad boczkiem pieczonym w kawałku wynika z jego kształtnych, okrągłych plastrów. Wymaga jednak trochę więcej czasu i odpowiedniego kawałka boczku.
Potrzebujemy cienki boczek bez żeber. Ma się po prostu ładnie dać zwinąć.

 

Jak przygotować roladę z boczku do pieczenia?
Składniki:
około 1kg cienkiego, chudego, surowego boczku,
sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, kminek,
sznurek masarski.
Boczek posypujemy po wierzchu solą (nie można przesadzić, żeby nie był za słony), pieprzem, papryką, czosnkiem i kminkiem. Zwijamy tak, żeby przyprawy schować w środku. Związujemy mięso sznurkiem masarskim bardzo ściśle. Najważniejsza jest skuteczność, ale dobrze jest podpatrzeć jak jest zawiązywana wiejska szynka i użyć podobnej techniki. 😉
Po związaniu nacieramy boczek z zewnątrz solą pieprzem papryką i czosnkiem. Kładziemy na talerzu, przykrywany folią spożywczą i wkładamy do lodówki na dobę.

Rolada z boczku gotowa do pieczenia


Jak piec roladę z boczku?

Piekarnik nagrzewany do 190 stopni. Roladę wkładamy do wysmarowanej smalcem wąskiej, podłużnej formy. Pieczemy około pół godziny bez przykrycia. Jak mięso się zrumieni przykrywamy brytfannę folią aluminiową (uwaga: bardzo łatwo się poparzyć!) i pieczemy jeszcze około 45 minut w temperaturze około 160 stopni. Wyłączamy piekarniki i mięso pod przykryciem w piekarniku zostawiamy do wystygnięcia. Mięso w tym czasie jeszcze się dopieka.
Mięso nadaje się do krojenia na kanapki po wystygnięciu i schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *