Jak zrobić pieczeń z udźca indyka?

Udźce z indyka pieczone

Pieczony udziec z indyka jest doskonały na obiad. Jeśli pieczeń taką zwiążemy sznurkiem masarskim do pieczenia, to uzyskamy pieczeń nadającą się na kanapki na dodatek i o pięknym owalnym kształcie. Bardzo dobrze się kroi po schłodzeniu w lodówce. Możemy jednocześnie upiec dwa kawałki mięsa – jeden i wykorzystać potem na dwa sposoby. 😉

Jak zrobić pieczeń z udźca indyka?
Składniki:

  • udziec z indyka (lub 2) ze skórą i kością
  • klika ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę lub czosnek granulowany
  • pieprz czarny mielony
  • mielona słodka papryka
  • sól
  • oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Napisałam, że potrzebny jest udziec z kością i ze skórą dlatego, że potrzebujemy udźca ze skórą. Mięso okryte skórą nie wyschnie nam przy pieczeniu, a dobrze zrumieniona skórka jest pyszna. Moim zdaniem nie da się kupić udźca ze skórą, a bez kości więc kupujemy ze skórą i z kością. Kości wycinamy i gotujemy na nich na przykład zupę pietruszczankę.

Mięso układamy skórą do dołu i po wierzchu przyprawiamy solą, pieprzem papryką i czosnkiem. Udziec z indyka posypujemy oregano ze wszystkich stron. Mięso zwijamy ścisło. Jeśli chcemy mieć pieczeń na kanapki obwiązujemy pieczeń sznurkiem masarskim dokładnie tak, jak to zostało pokazane w opisie związywania rolady z boczku pieczonej. Wstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki przykryte folią spożywczą.

Mięso przekładamy do formy natłuszczonej delikatnie oliwą do gorącego piekarnika. Pieczemy przez około 1/2 godziny do zrumienienia bez przykrycia, a następnie przykrywamy pokrywką i pieczemy jeszcze 45 minut. Jeśli chcemy mieć pyszną, wilgotną pieczeń na kanapki to studzimy ją pod przykryciem.

Smacznego!

4 myśli nt. „Jak zrobić pieczeń z udźca indyka?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *