Jak zrobić pastę z makreli wędzonej?

Kanapki z pastą z makreli ozdobione gałązkami świeżego tymiankuKanapka z pastą z makreli może być pyszną kolacją lub w wersji miniaturowej super przekąską do piwa. Pasta z makreli to idealny sposób na podanie ryby dzieciom – ale wtedy zamiast cebuli lepiej użyć szczypiorku – będzie delikatniejsza.

Jak przygotować pastę z makreli wędzonej?
Składniki:

  • 1 średnia makrela wędzona
  • 250 g sera białego twarogowego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżka jogurtu
  • 1 mała cebula
  • pieprz i sól do smaku

Składniki pasty z makreliMakrelę dokładnie obieramy z ości. Rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy ser, majonez i jogurt, i dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy bardzo drobno. Dodajemy do masy i doprawiamy pieprzem i solą. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i pasta jest gotowa do jedzenia.
Możemy użyć cebuli dymki. Z dymką jest równie pyszna i ma atrakcyjniejszy wygląd.

Jak podać kanapki z makrelą?

Świeży domowy chleb, masło, pasta z makreli i na to plasterek pomidora – boski smak! Kanapkę z pastą z makreli można też przyozdobić świeżymi ziołami – na przykład gałązkami tymianku.

Smacznego!

2 myśli nt. „Jak zrobić pastę z makreli wędzonej?

    • Dziękuję za pomysł. Tak jeszcze nie robiłam. Może być ciekawe. Na pierwszy raz to chyba zamiast dodawać do środka spróbuję położyć plasterki ogórka konserwowego na kanapki z pastą z makreli.
      Dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam
      Asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *