Kanapka z pastą z makreli może być pyszną kolacją lub w wersji miniaturowej super przekąską do piwa. Pasta z makreli to idealny sposób na podanie ryby dzieciom – ale wtedy zamiast cebuli lepiej użyć szczypiorku – będzie delikatniejsza.
Jak przygotować pastę z makreli wędzonej?
Składniki:
- 1 średnia makrela wędzona
- 250 g sera białego twarogowego
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 czubata łyżka jogurtu
- 1 mała cebula
- pieprz i sól do smaku
Makrelę dokładnie obieramy z ości. Rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy ser, majonez i jogurt, i dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy bardzo drobno. Dodajemy do masy i doprawiamy pieprzem i solą. Jeszcze raz dokładnie mieszamy i pasta jest gotowa do jedzenia.
Możemy użyć cebuli dymki. Z dymką jest równie pyszna i ma atrakcyjniejszy wygląd.
Jak podać kanapki z makrelą?
Świeży domowy chleb, masło, pasta z makreli i na to plasterek pomidora – boski smak! Kanapkę z pastą z makreli można też przyozdobić świeżymi ziołami – na przykład gałązkami tymianku.
Smacznego!
Do takiej pasty idealnie też pasuje drobno pokrojony ogórek konserwowy – polecam 🙂
Dziękuję za pomysł. Tak jeszcze nie robiłam. Może być ciekawe. Na pierwszy raz to chyba zamiast dodawać do środka spróbuję położyć plasterki ogórka konserwowego na kanapki z pastą z makreli.
Dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam
Asia