Orzechówka to nalewka na niedojrzałych orzechach włoskich. Orzechówka zawsze stała u babci w apteczce. Była wyłącznie “na lekarstwo”. Miała pomagać na dolegliwości żołądkowe i dobra też była na rozgrzewkę. Smak orzechówki pamiętam z dzieciństwa, bo zostałam kilka razy poczęstowana, żeby nie dostać zapalenia płuc.
Kiedy zbierać orzechy na orzechówkę?
Pod koniec czerwca i na początku lipca orzechy jeszcze nie mają w sobie zdrewniałych części i to jest dobry moment na ich zbieranie. Podobno można też robić nalewkę na liściach orzecha włoskiego, ale babcia zawsze robiła na owocach.
Jak zrobić orzechówkę?
Najważniejszą rzeczą jest zaopatrzenie się w gumowe rękawiczki. Orzechy tak plamią – skórę też, że nie da się domyć rąk z soku z orzechów przez kilka tygodni. Orzechy kroimy na kawałki – tak, żeby dały się łatwo włożyć do butelki. Zalewamy 70%-owym alkoholem. Odstawiamy w ciemnie miejsce. Orzechówka musi stać co najmniej 3 tygodnie, żeby nabrała smaku. Oczywiście w apteczce może stać latami.
Nie jest to likier – za mocna – używać trzeba z rozsądkiem 😉
Witam
Jestem przykładem, że orzechówka to naprawdę dobre lekarstwo.
Przekonałam się kiedyś jak zatrułam się też skórka od pomidora przylepiła się do żołądka. Kiedyś sąsiadki córka , która była w ciąży też zatruła się i ją tą orzechówką wyleczyłam . Mam Yorka pieska , który kilka krotnie miał zatrucie to pomogła mu orzechówka . Naprawdę jest to wspaniały lek polecam.
Z podawaniem orzechówki ciężarnym to bym uważała 😉
Dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam
Asia