Jak zrobić nalewkę z wiśni?

wiśnie na nalewkę

Nalewka z wiśni… mhm… To najpopularniejsza i chyba najczęściej podawana nalewka do deserów… lub zamiast deseru. 😉 Chyba najczęściej pojawia się w restauracjach na “do zobaczenia” podawana gratis do obiadu albo ja miałam takie szczęście…

Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Potrzebujemy umyte i wydrylowane owoce. Bardzo dokładnie sprawdzamy, czy drylownica nie przepuściła nam pestek. Owoce zalewamy wzmocnioną spirytusem wódką lub rozcieńczonym spirytusem. Zalewa powinna mieć tak 50-60% alkoholu. Użycie samego spirytusu spowoduje, że owoce się zamkną i nie uwolnią swoich aromatów. Najbardziej grozi to nam to przy nalewce z czarnej porzeczki lub aronii, ale z wiśnią po prostu robimy tak samo. Zawsze możemy później wzmocnić nalewkę do smaku.

Osobiście do zrobienia nalewki używam litrowych słoików. Po prostu wygodniej się wkłada i wyjmuje owoce, niż używając gąsiora, a ja nigdy nie robię nalewki w ilościach przemysłowych… W tym roku zalałam 4 litrowe słoiki owoców. W sumie około 1,5 kg wydrylowanych owoców zalałam 1 litrem 60% alkoholu (wyborowa zmieszana ze spirytusem).

Nalewkę odstawiam w ciemne miejsce – zamykam w szafce na 3 tygodnie, ale tak, żeby był do niej łatwy dostęp. Codziennie porządnie wstrząsam słoikami.

Po trzech tygodniach nalewkę doprawiamy. Trzeba ją dosłodzić cukrem i miodem. Potrzebujemy wtedy około 1/2 kg cukru i 1/2 l miodu najlepiej lipowego lub kwiatowego. 3/4 litra wody zagotowujemy z cukrem. Jeśli na powierzchni pojawią się szumowiny, to delikatnie zbieramy je łyżką. Do przestudzonego syropu dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Nalewkę zlewamy do jednego dużego naczynia. Dolewamy syrop i próbujemy. To jest odpowiedni moment, żeby dodać nalewce nieco mocy i doprawić trochę spirytusem. Ja lubię mieć wrażenie, że nalewka ma około 25%.

Nalewką zalewamy ponownie owoce. Z moich 4 słoików zapewne zrobi się wtedy 8. Słoiki chowamy w ciemne chłodne miejsce. U mnie to tym razem jest już piwnica. Po 6 tygodniach nalewka będzie wystarczająco dojrzała, żeby popróbować.

Jak podawać nalewkę z wiśni? Moim zdaniem zawsze z co najmniej jedną wisienką w kieliszku…

Nadmiar wiśni z nalewki można zużyć do deserów.

2 myśli nt. „Jak zrobić nalewkę z wiśni?

  1. Z wszystkich nalewek mojego dziadka najbardziej lubię z pigwy oraz wiśni. Mają one tak łagodny i słodki smak, że można wypić samemu całą butelkę, czego oczywiście nie radzę. Nalewki u mnie w domu są dość mocne bo maja aż 35%, ale w ogóle nie czuć mocy tego alkoholu. Niestety dziadek przygotowuje je samodzielnie i nikt nie zna jego sekretnego przepisu. Próbowałam raz podrobić, ale nic mi z tego nie wyszło. Jestem zdana jedynie na dziadka, którego staram się odwiedzać stosunkowo często. Każda taka wizyta kończy się kieliszeczkiem pysznej nalewki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *