Naleśniki z serem są przepyszne, ale jak chcemy sobie naprawdę dogodzić robimy naleśniki z serem doprawionym naturalną wanilią. Naprawdę fantastyczny aromat prawdziwej wanilii w strąku nasz obiad lub kolację zamienia w cudownie długo trwającą rozkosz. I nie dodajemy bitej – to nie ma być deser.
Zwykła, dobrze ukwaszona śmietana 18% tłuszczu i cukier są idealnymi dodatkami do naleśników z serem i prawdziwą wanilią w strąku.
Jak zrobić naleśniki z serem i wanilią?
Zaczynamy od usmażenia idealnych naleśników.
Na 8 naleśników (po 2 na osobę) potrzebujemy:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- sól do smaku
Jak zrobić naturalnie waniliowy ser do naleśników?
Składniki na 8 naleśników:
- 1/2 kg dobrego białego tłustego sera (np. twaróg babuni) – ser powinien być miękki i naturalnie grudkowaty
- 1 strąk naturalnej wanilii
- 400 g śmietany 18% tłuszczu (2 łyżki do sera, reszta do polania naleśników)
- 8 czubatych łyżeczek cukru (4 do sera i 4 do posypania naleśników)
- 50 ml mleka
Dodatkowo do odsmażenia naleśników tak, żeby stały się cudownie chrupiące i pachnące masłem potrzebujemy:
- 8 dkg masła – po 4 dkg na każdą patelnię z czterema naleśnikami
Zanim zaczniemy smażyć naleśniki namaczamy wanilię w gorącym mleku. Niech sobie tak poleży aż usmażymy naleśniki, czyli jakieś 10 -15 minut.
Do miski wkładamy ser. Rozkruszamy go widelcem. Dodajemy 2 łyżki śmietany i 4 łyżki cukru. Dolewamy mleko z moczenia wanilii. Strąk wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i wszystkie czarne aromatyczne ziarenka dodajemy do sera. Najłatwiej jest je zeskrobać nożem. Sam strąk jest do wyrzucenia. Dokładnie mieszamy ser z wanilią, mlekiem śmietaną i cukrem. Możemy ewentualnie dodać jeszcze odrobinę śmietany, jeśli ser jest za gęsty.
Nakładamy ser na naleśniki. Sera powinno nam wystarczyć na 8 naleśników – nie chodzi o to, żeby naleśniki były maksymalnie wypchane serem, ale o idealne proporcje. 😉
Ser nakładamy na połowę powierzchni naleśnika, oczywiście pozostawiając wolny brzeg. Składamy na pół i jeszcze raz na pół.
Jak naszykujemy wszystkie naleśniki zabieramy się za odsmażanie.
Absolutnie konieczne jest odsmażanie jednocześnie po 4 naleśniki. Masło nie będzie się przypalało w czasie smażenia, jeśli cała patelnia będzie wypełniona. Na 4 dkg rozgrzanego masła układamy 4 naleśniki. Odsmażamy aż naleśnik zrobi się rumiany i chrupiący. W międzyczasie przekręcamy naleśniki na drugą stronę. W czasie odsmażania naleśnika przewracam 2 razy. Najpierw podsmażam na obie strony, a potem dosmażam do końca.
Jak podać naleśniki z serem i wanilią?
Naleśniki podajemy polane śmietaną, a właściwie, to z nałożoną gęstą kwaśną śmietaną i posypane cukrem… Mniam…