Jak zrobić najlepszą szarlotkę pod słońcem?

Jaka powinna być dobra szarlotka? Moim zdaniem powinno być w niej dużo więcej jabłek niż ciasta, powinna rozpływać się w ustach, no i nie zostać na jutro…

Składniki: (na dużą blachę – taką na cały piekarnik)
szarlotkaciasto kruche: 1/2 kg mąki krupczatki, 3 żółtka, 1 całe jajko, 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10dkg cukru, 25 dkg schłodzonego masła, zapach lub cukier waniliowy
jabłka: 2 i 1/2 kg jabłek antonówek (ewentualnie renety), cynamon, cukier, 3 – 4 łyżki kaszy manny
dodatkowo: cukier puder – do posypania i ćwierć kostki zmrożonego lub przynajmniej bardzo schłodzonego masła – trzeba je będzie zetrzeć na tarce lub pokroić w cieniutkie plasterki.
Jak zrobić przepyszną szarlotkę?
Najpierw robimy ciasto kruche. Wyrabiamy je na stolnicy. Masło z mąką siekamy nożem. Dodajemy resztę składników. Szybko zagniatamy i odstawić do lodówki na 1 – 1 1/2 godziny. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je i usuwamy bardzo dokładnie gniazda nasienne. Drobno kroimy – często używam do tego malaksera z nożem do frytek. Dodajemy cukier i cynamon do smaku, a następnie dodać kasze mannę i dokładnie mieszamy.
Jak dalej robić szarlotkę?
Połowę ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim blachę. Pieczemy na blado złoty kolor. Piekarnik powinien być rozgrzany do około 200 stopni. Wyjmujemy blachę z piekarnika i nakładamy jabłka. Posypujemy świeżo przygotowanymi wiórkami z masła. Drugą połowę ciasta wałkujemy cieniutko i przykrywamy jabłka. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 175 stopni przez około godzinę i 15 minut. Po upieczeniu posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Smacznego!
Szarlotkę możemy przygotować też z wcześniej usmażonych jabłek. Dwa litrowe słoiki jabłek mieszamy z kaszą manną i cynamonem.
Taką szarlotkę pieczemy trochę krócej, bo jabłka już nie wymagają długiego pieczenia. Jabłka jednak powinny się gotować w całej objętości zanim wyjmiemy szarlotkę z piekarnika.
Jak podać szarlotkę?
Szarlotkę możemy jeść zimną lub ciepłą. Szarlotkę na gorąco możemy serwować z lodami waniliowymi lub bakaliowymi i bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *