Jak zrobić na grillu pieczone banany?

BananyPieczone banany to mój ulubiony deser z grilla.

Pierwszy raz spotkałam się z tym deserem właśnie w wersji na grilla, ale w piekarniku wychodzą równie dobre – no może ciut brakuje im zapachu węgla drzewnego…

Co potrzebujemy?

  • dojrzałe banany
  • orzechy włoskie
  • advocaat (albo jakiś inny ajerkoniak)

Przepis na pieczone banany

Banany na grilluBanany prawie upieczoneOrzechy łuskamy i drobno kroimy lub tylko bardzo dokładnie sprawdzamy, czy aby nam jakieś łupiny nie pozostały. 😉
Banany pieczemy w skórkach, aż skórki sczernieją, a banany staną się miękkie.
Skórkę banana rozdzielamy wzdłuż wzdłuż i rozchylamy. Jeśli banany popękają nam w czasie pieczenia, to oczywiście wykorzystujemy to pęknięcie i wzdłuż niego rozchylamy skórkę banana. Wsypujemy do środka orzechy i wlewamy ajerkoniak.

Banan pieczony na grillu podany z orzechami włoskimi i ajerkoniakiemJak jemy pieczone banany?

Banany pieczone wyjadamy łyżeczką ze skórek. I co się okazuje? Z mdłych bananów, gorzkich orzechów i lepkiego ajerkoniaku można stworzyć coś po prostu pysznego… 😉 Niebo w gębie…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *