Młoda kapusta z koperkiem to najlepszy dodatek do klasycznego kotleta schabowego. Dobrze jednak pasuje do innych mięs wieprzowych, także do mielonych kotletów. Zimą możemy ja zastąpić duszoną kiszoną kapustą dodatkiem dużej ilości kminku i też będzie pysznie. 😉
Co potrzebujemy do zrobienia kapusty do obiadu na 4 osoby?
- 2 małe główki lub 1 większą główkę młodej kapusty – około 80 dkg
- 1/2 pęczka koperku
- 50 g masła
- 1 łyżka mąki
- sól do smaku
Jak przygotować młodą kapustkę z koperkiem?
Z kapusty usuwamy stare, rozwinięte liście i zostawiamy tylko główkę.
Kapustę kroimy na pół. Wycinamy głębia i dajemy go do zjedzenia domowym łakomczuchom. 😉 Kapustę kroimy drobno.
Do garnka wlewamy pół szklanki wody w wkładamy kapustę. Solimy trochę i gotujemy powoli. Kapusta puści dużo wody, dlatego pół szklanki wody to jest maksimum, co możemy dodać. Kapustę gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Jak w całej objętości zmieni kolor na lekko khaki to znaczy, że gotowanie dobiega końca. Jeśli nie jest jeszcze miękka to możemy jeszcze pogotować kilka minut. W międzyczasie przygotowujemy białą zasmażkę. Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy mąkę. Smażymy ciągle mieszając, aż zasmażka zbieleje. Dodajemy zasmażkę do kapusty, mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pokrojony drobno koperek, mieszamy i już nie gotujemy. Koperek ma być surowy.
Smacznego!
Witam. Też mi porada. Młoda kapusta gotowana pod przykryciem.Nigdy przenigdy nie przykrywamy młodej kapusty,chyba że ktoś uwielbia gorzką.Dopiero po ok 10 minutach od zagotowania można ją przykryć. Trzeba dać czas gorzkim flawonoidom aby się ulotniły, dopiero wówczas kapusta będzie pyszna, słodka.
Ups… Nigdy kapusta nie zrobiła mi się gorzka… Może to chodzi o jakiś specjalny gatunek? Może robiłaś młodą kapustkę z kapusty włoskiej, a nie białej… Włoska ma specyficzny smak… Trochę jestem zdziwiona tym gotowaniem bez przykrycia wtedy na pewno czas gotowania jest dłuższy, bo kapusta nie ogrzewa się w całej objętości, albo gotujemy w wodzie i to też nie o to chodzi, bo mamy mieś gęstą kapustę z małą ilością rzadkiej treści…
Pozdrawiam
Asia