Jak zrobić marcepan?

MarcepanMarcepan to jedna z moich słabości, ale musi to być prawdziwy marcepan. Taki zrobiony z migdałów z cukrem i odrobiną Amaretto… Mniam…

Przygotowanie masy marcepanowej samodzielnie jest dziecinnie proste pod warunkiem, że ma się dobry malakser.

Bierzemy blanszowane migdały. Blanszowane to znaczy sparzone i obrane ze skórki. Możemy albo kupić blanszowane, albo samemu zalać migdały wrzątkiem i jak chwilę się pomoczą, a skórka zacznie się oddzielać po prostu je obrać.

Migdały wkładamy do malaksera i ucieramy na pył. Dodajemy tyle samo na wagę cukru pudru, ile wzięliśmy migdałów. Ucieramy dosłownie przez moment, żeby połączyć migdały z cukrem. Dodajemy likier amaretto w ilości 25 g na każde 100 g migdałów. Ucieramy jeszcze przez minutkę, aż składniki się dokładnie zmieszają i zaczną się zlepiać.

Wyjmujemy masę na deseczkę. Dokładnie ugniatamy i formujemy z niej kulki lub walec i kroimy na plastry. Nie ważne jaki kształt ma ta odrobina rozkoszy – to tylko kwestia naszej wyobraźni. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *