Małże, podobnie jak krewetki, są dla mnie cudownym smakołykiem. Jak mi się zdarza gdzieś wyjechać w ciepłe kraje nasycam się ich smakiem, a w kochanej naszej ojczyźnie są dla mnie cudownym wspomnieniem wakacji. Przygotowanie potrawy z małży nie zajmuje zbyt wiele czasu – wymagają tylko minimalnej obróbki termicznej. Jak się je za długo smaży lub gotuje po prostu znikają, a to co zostaje jest twarde i gumowate. Dzisiaj małże w sosie śmietanowym zrobiłam sobie na lunch do pracy, a rodzince zostawiłam na obiad.
Jak najprościej zrobić makaron z moule’ami w sosie śmietanowym? – składniki:
- 300 g ulubionego makaronu
- małże moule (najlepiej w sosie własnym w słoiku) – około 300 g
- duży pęczek zielonej pietruszki
- 6 dkg masła (2 dkg masła do gotowania makaronu i 4 dkg masła do sosu)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mąki
- 200 g śmietany (i tu uwaga – zamiennie używam raz kwaśnej gęstej śmietany do zup i sosów, a raz słodkiej śmietanki do zup i sosów – to zależy od mojego humoru i zawartości lodówki 😉 w oryginalnym przepisie, który dostałam od bratowej była śmietanka )
- sól i pieprz lub ostra czerwona papryka do smaku
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 dkg masła. Stosujemy czas gotowania zgodny z zaleceniem producenta.
Natkę pietruszki bardzo drobno kroimy.
Moule osączamy z zalewy (zalewę zachowujemy) i dokładnie przebieramy, czy aby nie ma w nich części lub nawet całych skorupek. Ostatnio trafił mi się słoiczek z całą (!?) skorupką, co widać na zdjęciu obok.
Na patelnię wkładamy masło. Do gotującego masła dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Czosnek nie może nam się przypalić! Dodajemy czubatą łyżeczkę mąki. Mieszamy. Wlewamy zalewę z małży. Jeśli zalewa wydaje nam się za słona wlewamy tylko połowę, a resztę na objętość czystą wodę. Wlewamy śmietankę. (Jeśli używamy śmietany, to trzeba ją rozmieszać i dodać trochę tworzącego się sosu, żeby ją zacieplić, żeby nam, się nie zwarzyła lub dodać ją jednocześnie z zalewą jak patelnia jest trochę schłodzona i szybko dokładnie wymieszać – też nie powinna się zwarzyć).
Całość zagotowujemy, dodajemy małże i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy natkę pietruszki. Mieszamy. Sos jest gotowy. Wystarczy wyłożyć na makaron i mamy przepyszny obiad.
Smacznego!