Jak zrobić makowiec na spodzie biszkoptowym?

Kawałek makowca na spodzie biszkoptowym

Przepis na makowiec na biszkoptowym spodzie dostałam dawno, dawno temu od kuzynki i od tego czasu taki makowiec pojawił się na moim wigilijnym stole. Masa makowa rozpływa się w ustach, a biszkopt jest cudownie wilgotny, chociaż to ciasto zawiera tłuszcz, więc tak właściwie biszkoptem nie jest.

 

Cóż to za ciasto makowiec na spodzie biszkoptowym?
Ciasto składa się z trzech warstw: “biszkopt” (biszkopt jest w cudzysłowie, bo ciasto to jest tak puszyste jak biszkopt, jednak zawiera tłuszcz), masa makowa, polewa czekoladowa. Zdjęcie wszystko by wyjaśniło i zapewne tuż przed Wigilią się pojawi. 😉

Ja zrobić makowiec na spodzie biszkoptowym?

Najpierw przygotowujemy mak do masy makowej. 1 i 1/2 szklanki maku zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc na co najmniej 12 godzin.

Następnego dnia w pierwszej kolejności robimy “biszkopt”:
Składniki biszkoptu:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy

Biszkopt do makowcaW mikserze ubijamy pianę z samych białek. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy jeszcze przez chwilę. Dodajemy po jednym żółtka ubijając dalej. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli olej. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kończymy ubijanie. Przelewamy ciasto do przygotowanej wcześniej (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą) niedużej prostokątnej formy typu keksówka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem. Jeśli wykałaczka wbita w ciasto jest po wyjęciu całkiem sucha, to znaczy, że ciasto się już upiekło.

Po upieczeniu ciasta przygotowujemy masę makową.

Składniki masy makowej:

  • 1 i 1/2 szklanki maku (25 dkg)
  • 3 jaja
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • olejek migdałowy
  • kostka margaryny (ja używam “Kasi”)
  • 15 dkg rodzynek, migdałów w płatkach i innych bakalii

Biszkopt do makowca przekrojony na pół w poziomie

 

Mak zalewamy wrzątkiem dzień wcześniej i odstawiamy na noc. Odsączamy i 3-krotnie przekręcamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Jeśli mamy specjalne sitko do mielenia maku (dziurki mają 1 mm średnicy), to możemy zmielić mak 1 raz. Do maku dodajemy jaja, mąkę ziemniaczaną, cukier, olejek migdałowy (tylko kilka kropli) i dokładnie mieszamy. Do zagotowanej margaryny łyżką wkładamy mak ciągle mieszając. Dodajemy bakalie.
Masa makowa nałożona na biszkopt

Wrzącą masę wykładamy na przekrojony na pół (w poziomie) biszkopt. W tym celu obie części biszkopta kładziemy obok siebie na dużym półmisku albo na dwóch oddzielnych półmiskach przypieczoną skórką do dołu. Na obie części nakładamy mak i obie potem polewamy czekoladą.

 

Szykujemy polewę czekoladową.
Składniki polewy czekoladowej:

  • 1/2 kostki margaryny (też polecam “Kasię”, bo działa)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • wrząca woda

Makowiec na cieście biszkoptowym

 

Margarynę rozpuszczamy. Margaryna w tym przypadku nie może się zagotować! Dodajemy cukier. Mieszamy podgrzewając aż się całkiem rozpuści. Dodajemy kakao i bardzo dokładnie mieszamy. Dodać 2 łyżki (30 ml) wrzącej wody. Mieszamy. Polewamy mak.
Smacznego!

2 myśli nt. „Jak zrobić makowiec na spodzie biszkoptowym?

    • Bardzo dziękuję za komentarz.
      Obie części biszkopta kładziemy obok siebie, albo na dwóch oddzielnych półmiskach przypieczoną skórką do dołu. Na obie części nakładamy mak i obie polewamy czekoladą.
      Już poprawiłam treść artykułu. 😉
      Pozdrawiam
      Asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *