Jak zrobić makaron z krewetkami i szpinakiem w sosie śmietanowym?

Makaron ze szpinakiem i krewetkami w sosie śmietanowymKrewetki mogłabym jeść na okrągło. Mają jedną wadę – są dość drogie. Czasami jednak w marketach zdarzają się promocje i wtedy warto wypełnić sobie nimi zamrażarkę. Potem praktycznie z “niczego” można wtedy wyczarować cudowny obiad. Dzisiaj idę do pracy na drugą zmianę. Zrobiłam obiad dla męża i dzieciaków i oczywiście jedną porcję dla mnie do pracy (na zdjęciu). Przygotowanie takiego obiadu na 4 osoby to niecałe pół godziny.

Składniki na makaron z krewetkami i szpinakiem w sosie śmietanowym:

  • 1/2 kg krewetek – duże krewetki mrożone takie ze skorupą tylko na ogonku
  • 1/2 kg szpinaku – najwygodniej szpinak mrożony, ale koniecznie w liściach, a nie rozdrobniony
  • 30 dkg ulubionego makaronu
  • 6 dkg masła (2 dkg masła do gotowania makaronu i 4 dkg masła do sosu)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka maki
  • 200 g gęstej kwaśniej śmietany do zup i sosów 18% tłuszczu
  • sól i pieprz lub ostra czerwona papryka do smaku

Mrożone krewetkiMrożone krewetki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku na dosłownie trzy minuty. Po włożeniu krewetek do wody, woda się przestaje gotować. Jak tylko ponownie zacznie wrzeć, wyłączamy palnik i łyżką cedzakową wyjmujemy krewetki z garnka.

Krewetki oczyszczamy z resztek pancerza – wystarczy zsunąć ogonki.

Do garnka z odrobiną wody wkładamy szpinak. Gotujemy pod przykryciem tylko tyle, żeby nam się rozmroził i zagotował w całej objętości.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 dkg masła – czas gotowania zgodnie z zaleceniem producenta.

Na patelnię wkładamy masło. Jak się roztopi wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na tym etapie trzeba bardzo uważać, żeby czosnek się nie przypalił. Mieszamy dokładamy krewetki. Podsmażamy dosłownie moment, mieszamy i dokładamy łyżeczkę mąki mieszamy podlewamy odrobinę wodą mieszamy – zestawiamy z palnika. Dodajemy śmietanę. (Moje doświadczenie mówi, że jeszcze nigdy mi się śmietana w taki sposób nie zwarzyła – pozwalam patelni odrobinę przestygnąć i ta odrobina wody na patelni spełnia rolę zacieplającą dla śmietany – śmietana się nie warzy). Łyżką cedzakową przekładamy szpinak z garnka do patelni. Mieszamy. Całość zagotowujemy. Solimy i pieprzymy do smaku. Możemy dodać zamiast pieprzu ostrą czerwoną paprykę.

Na gorący makaron wykładamy sos…

Z trudem udało mi się powstrzymać i nie zjeść tego od razu. 😉 Ale za to w pracy będę miała przepyszny makaron z krewetkami i szpinakiem w śmietanowym sosie… Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *