Jak zrobić makaron w sosie śmietanowym z piersią kurczaka, suszonymi pomidorami i szpinakiem?

Makaron w sosie śmietanowym z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pierś kurczaka i suszone pomidory komponują się po prostu doskonale. Łączyłam je już tak – na przykład w roladkach z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami lub w risotto z suszonymi pomidorami, kurkami i piersią kurczaka. Dlatego tydzień temu będąc w Makaroniarni zamówiłam sobie danie z takimi właśnie składnikami. Jak mi coś naprawdę zasmakuje w restauracji, to staram się potem odtworzyć to danie w domu. W przypadku spaghetti makaroniarnia – genialnej kompozycji makaronu ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie odtworzenie sosu było bardzo proste. Wprawdzie użyłam zwykłego makaronu (za to mojego ulubionego – takie wstążki z falbanką) zamiast barwionego spaghetti, ale efekt osiągnęłam moim zdaniem lepszy od oryginału. Obiad robiłam na 6 osób, ale niestety goście się nie pojawili. Dwie porcie zostały na drugi dzień. Nawet po odgrzaniu smak był równie genialny.

Jak zrobić makaron w sosie śmietanowym z piersią kurczaka, suszonymi pomidorami i szpinakiem na 6 osób? – składniki:

  • jedna podwójna pierś kurczaka – około 40 dkg
  • 1 słoik suszonych pomidorów (160 g po odsączeniu)
  • 450 g szpinaku mrożonego w liściach (nierozdrobniony!)
  • 300 g makaronu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • 6 ząbków czosnku
  • 400 ml słodkiej śmietanki 12% tłuszczu
  • 40 g parmezanu
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub, jeśli lubimy, to nawet kilka na porcję i do ozdoby i do smaku (młode gałązki bez patyków)
  • sól do smaku

Makaron wrzucamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem jednej łyżki oliwy z oliwek extra vergine. Mieszamy, żeby się nie posklejał i nie przywarł do dna. Makaron gotujemy na wolnym ogniu zgodnie z czasem podanym przez producenta. Odcedzamy.

W międzyczasie zabieramy się za sos.

Zaczynamy od szpinaku. Mrożony szpinak przekładamy do garnka i zaczynamy minimalnie podgrzewać. Ma się najpierw rozmrozić, a następnie dopiero zagotować. Nie dodajemy wody – w mrożonym szpinaku jest jej wystarczająco dużo, żeby szpinak się zagotował i wystarczająco mało, żeby nam nie rozwodnił za bardzo sosu. Jak szpinak się zagotuje zestawiamy na bok.

Pierś z kurczaka kroimy w dość drobną kostkę – maksimum 2 na 2 cm.

Ząbki czosnku obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki takie 0,5 mm grubości. Warto się pobawić – to ma znaczenie. 😉

Osączamy pomidory.

Około 75 ml oleju spod suszonych pomidorów wlewamy na patelnie lub do dużego rondla. Tłuszcz rozgrzewamy i wrzucamy do niego pokrojony w plasterki czosnek. Szybko mieszamy i jak się tylko zeszkli to wyjmujemy czosnek z patelni łyżką cedzakową i odkładamy obok na talerz.

Do oleju wkładamy mięso z piersi kurczaka i podsmażamy. Ma się minimalnie zrumienić ze wszystkich stron.Mięso po zrumienieniu nie powinno być już surowe w środku. Dlatego właśnie kroiliśmy je na małe kawałki.

W międzyczasie kroimy suszone pomidory na mniejsze kawałki. W zależności od wielkości pomidora dzielimy go na 3 lub 4 kawałki.

Do zrumienionego mięsa wlewamy śmietankę, zagotowujemy. Dodajemy czosnek, gorący szpinak, makaron i pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Solimy do smaku i delikatnie mieszamy.

Jak podać makaron w sosie śmietanowym z piersią kurczaka szpinakiem i suszonymi pomidorami?

To pyszne danie podajemy posypane wiórkami parmezanu lub po prostu świeżo utartym parmezanem. Genialna ozdobą i dodatkiem smakowym są tu gałązki świeżego tymianku.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *