Jak zrobić kurczaka w sosie curry?

Kurczak w sosie curry z makaronem z fasoli mung

Kurczak w sosie curry to oczywiście potrawa dla wielbicieli curry. Zasadniczo jest to bardzo spolszczona potrawa prócz głównej nuty smakowej. Dodatkowo przygotowanie na obiad kurczaka w sosie curry zajmuje tylko około 15 minut. Egzotyki daniu możemy dodać podając sos curry  z makaronem sojowym i posypując natką kolendry zamiast pietruszki. Ale do rzeczy! 😉

Jak przygotować kurczaka w sosie curry na 4 osoby? – składniki:

  • 500 g mięsa z udek kurczaka bez kości
  • 200 g makaronu sojowego (a właściwie z fasoli mung) nitki
  • 50 ml oleju (sojowy, rzepakowy, albo słonecznikowy, ale nie oliwa z oliwek)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 10 g przyprawy curry w proszku (połowa standardowego opakowania)
  • 200 ml słodkiej śmietanki 18% tłuszczu
  • pęczek natki pietruszki (lub kolendry)

Mieso z udek z kurczaka przygotowane do smażenia

Zaczynamy od naszykowania sobie drobno pokrojonej natki pietruszki lub kolendry. Powinniśmy mieć tak około 4 czubate łyżki natki.

Makaron z fasoli mung nie wymaga gotowania. Wystarczy go zalać osolonym wrzątkiem na 5 minut przed podaniem do stołu, a potem odcedzić. Wkładamy makaron do garnka w którym wygodnie nam będzie go odcedzić i wsypujemy do niego pół łyżki soli. Niech sobie grzecznie czeka na zalanie wrzątkiem.

Podsmażone mięso z udek kurczaka

Bardzo drobno kroimy mięso z udek kurczaka – dosłownie w kostkę pół na pół centymetra – to niestety zajmie nam 3-5 minut. Następnie polewamy mięso sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Posolone sosem sojowym mięso wkładamy na patelnie na rozgrzany olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia.

Jak mięso zaczyna się rumienić zalewamy makaron wodą. Jeszcze 5 minut i obiad będzie gotowy 😉

Do zrumienionego mięsa dodajemy przyprawę curry Szybko mieszamy i dodajemy śmietankę. Mieszamy do zagotowania. Dodajemy natkę pietruszki. Sos curry jest gotowy do podania.

Jak podać kurczaka z sosem curry?

Odcedzamy makaron. Wykładamy na talerze. Nakładamy sos. Dla ozdoby możemy jeszcze posypać po wierzchu natką.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *