Kurczak w sosie curry to oczywiście potrawa dla wielbicieli curry. Zasadniczo jest to bardzo spolszczona potrawa prócz głównej nuty smakowej. Dodatkowo przygotowanie na obiad kurczaka w sosie curry zajmuje tylko około 15 minut. Egzotyki daniu możemy dodać podając sos curry z makaronem sojowym i posypując natką kolendry zamiast pietruszki. Ale do rzeczy! 😉
Jak przygotować kurczaka w sosie curry na 4 osoby? – składniki:
- 500 g mięsa z udek kurczaka bez kości
- 200 g makaronu sojowego (a właściwie z fasoli mung) nitki
- 50 ml oleju (sojowy, rzepakowy, albo słonecznikowy, ale nie oliwa z oliwek)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 10 g przyprawy curry w proszku (połowa standardowego opakowania)
- 200 ml słodkiej śmietanki 18% tłuszczu
- pęczek natki pietruszki (lub kolendry)
Zaczynamy od naszykowania sobie drobno pokrojonej natki pietruszki lub kolendry. Powinniśmy mieć tak około 4 czubate łyżki natki.
Makaron z fasoli mung nie wymaga gotowania. Wystarczy go zalać osolonym wrzątkiem na 5 minut przed podaniem do stołu, a potem odcedzić. Wkładamy makaron do garnka w którym wygodnie nam będzie go odcedzić i wsypujemy do niego pół łyżki soli. Niech sobie grzecznie czeka na zalanie wrzątkiem.
Bardzo drobno kroimy mięso z udek kurczaka – dosłownie w kostkę pół na pół centymetra – to niestety zajmie nam 3-5 minut. Następnie polewamy mięso sosem sojowym i dokładnie mieszamy. Posolone sosem sojowym mięso wkładamy na patelnie na rozgrzany olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia.
Jak mięso zaczyna się rumienić zalewamy makaron wodą. Jeszcze 5 minut i obiad będzie gotowy 😉
Do zrumienionego mięsa dodajemy przyprawę curry Szybko mieszamy i dodajemy śmietankę. Mieszamy do zagotowania. Dodajemy natkę pietruszki. Sos curry jest gotowy do podania.
Jak podać kurczaka z sosem curry?
Odcedzamy makaron. Wykładamy na talerze. Nakładamy sos. Dla ozdoby możemy jeszcze posypać po wierzchu natką.
Smacznego!