Aby uzyskać cudownie chrupiącą skórkę na pieczonym kurczaku piekę go na stojaku do pieczenia kurczaka. Nie trzeba mieć rożna w piekarniku, żeby uzyskać ten efekt. Najtańsze stojaki na rynku kosztują około 10 zł, a nic lepszego nie potrzeba.
Jak doprawiam kurczaka do pieczenie?
Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, jedna łyżka soku z cytryny, łyżka papryki słodkiej, łyżka majeranku, łyżeczka granulowanego czosnku, pieprz sól do smaku. Osobiście używam mało soli i pieprzu.
Składniki mieszamy. Powstaje z nich gęsta papka. Nacieramy nimi kurczaka i w środku i na zewnątrz. Można do środka włożyć jeszcze ziele angielskie i listek laurowy. Kurczaka natartego przyprawami trzymamy w lodówce pod przykryciem około 2 godziny.
Jak pieczemy kurczaka?
Kurczaka wkładamy na stojak do kurczaka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około godziny.
Smacznego!
Ja nacieram kurczaka i wkładam go od razu do rękawa do pieczenia i piekę przez około 45 minut w 190 stopniach wychodzi znakomity.
Bardzo dziękuje za komentarz.
Rękaw foliowy do pieczenia jest specyficznym narzędziem – działa trochę jak szybkowar. Czas pieczenie w rękawie jest trochę krótszy niż jak kurczak sobie leży w formie, lub stoi na stojaku do pieczenia. Przez dość długi czas używałam rękawów do pieczenia. Mają swoje zalety – podstawową jest czystość piekarnika. Jednak nacieranie mięsa kilka godzin wcześniej lub nawet poprzedniego dnia powoduje, że mięso jest bardziej kruche i aromatyczne. Wszystko jest kwestią priorytetów.
Pozdrawiam
Asia
to wygląda jak zdjęcie odstraszające od palenia papierosów