Jak zrobić kurczaka duszonego z ziołami?

Kurczak duszony z ziołami

Kurczak duszony  z ziołami to pyszny, dość szybki i prosty w przygotowaniu obiad.  Kupujemy tyle kawałków kurczaka ile zjemy na obiad. Mogą być same pałki – jeśli przygotowujemy z myślą o dzieciach lub podudzia jeśli myślimy o dorosłych. Hm… Z mojego doświadczenia wynika, że najtaniej będzie jeśli kupimy tyle udek ile mamy osób i dorosłym damy podudzia a dzieciom pałki. 😉 Najczęściej kupuję całe udka – dla każdego po jednym, ale dla wygody dzielę na podudzie i pałkę.

Jak przygotować duszonego z ziołami kurczaka na obiad?

  • po jednym udku z kurczaka na osobę
  • 1 łyżka oliwy na jedno udko
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub szczypta czosnku granulowanego na udko
  • mała szczypta soli
  • duża szczypta ulubionych ziół na każde udko (najczęściej używam samo oregano lub gotową mieszankę zioła prowansalskie)

Udka kurczaka dzielimy na 2 kawałki – podudzie i pałkę. Myjemy i osuszamy w papierowe ręczniczki. Małe kawałki są po prostu wygodniejsze do ułożenia na patelni. Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami. Ponieważ mięso będziemy dusić, to przyprawy podczas duszenia i tak przejdą do środka. Nie zaszkodzi jednak jeśli kurczak poleży trochę  z przyprawami.

Szykujemy odpowiedniej wielkości patelnię lub rondel. Po prostu powinna być dostosowana wielkością do ilości mięsa. Mięso powinno przykrywać całą powierzchnię patelni, żeby nie przypalał się tłuszcz, a jednocześnie nie może być też ułożone zbyt ścisło, bo wtedy zamiast się podsmażyć puści nam wodę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Na gorący tłuszcz wkładamy kawałki kurczaka i przyrumieniamy najpierw z jednej a potem z drugiej strony.

Podlewamy smażącego się kurczaka wodą – około szklanki. Przykrywamy pokrywką. Dusimy przez godzinę. Pilnujemy, żeby woda nie odparowała całkowicie, żeby kurczak nam się nie przypalił. Jeśli dolejemy szklankę wody i mamy dość szczelną pokrywkę to duszenie powinno się zakończyć z minimalną ilością sosu.

Jak podać kurczaka duszonego z ziołami?

Duszonego kurczaka najlepiej podać z ziemniakami polanymi sosem z duszenia. Najlepszym moim zdaniem dodatkiem warzywnym do duszonego kurczaka jest sałata z sosem winegret, sałatka grecka lub duszone bakłażany.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *