Kurczak duszony to bardzo smaczne jedzenie. Robię go dokładnie tak jak nauczyły mnie mama i babcia. Babcia nie używała wielu przypraw, więc jest to pełna prostota smaku, ale właśnie to jest w nim takie cudowne. Jedno co czasem zmieniam to rodzaj użytego mięsa. Zamiast całego kurczaka kupuję same udka z kurczaka. O wiele łatwiej jest wtedy przygotować “sprawiedliwe” porcje obiadowe.
Jak przygotować duszonego na maśle kurczaka na obiad?
- 1 niewielki kurczak około 1,2 kg lub 1 kg udek z kurczaka
- 10 dkg masła
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: 1 listek laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, sól, pieprze czarny mielony
Kurczaka myjemy, osuszamy w papierowe ręczniczki i dzielimy na małe kawałki. Zaczynamy od usunięcia resztek piór. Wycinamy gruczoł łojowy z kupra. Następnie odkrawamy nóżki i każdą dzielimy na 2 kawałki – pałkę i udko. Odłamujemy grzbiet z kuperkiem. Odcinamy skrzydełka. Rozcinamy żebra wzdłuż chrząstki rozłamujemy obojczyki. Oddziela nam się w ten sposób pierś od szyjki z kawałkiem grzbietu. Pierś dzielimy na pół wzdłuż.
Tym sposobem mamy 10 kawałków kurczaka i naprawdę łatwo jest wydzielić z tego sensowne porcje obiadowe.
O wiele łatwiej jest przygotować sensowne porcje obiadowe z samych górnych udek kurczaka. Na 1 kg wchodzi 8-10 udek. Po dwa na osobę to idealna porcja.
Ok – mięso już mamy gotowe – co dalej z kurczakiem?
Rozgrzewamy masło na patelni. Na gorący tłuszcz wkładamy kawałki kurczaka. Podsmażamy. Jak zwykle obowiązuje zasada, że patelnia powinna być dostosowana wielkością do ilości mięsa. Mięso powinno przykryć całą powierzchnię patelni, żeby się nie przypalało masło i jednocześnie nie powinno być też ułożone zbyt ścisło, bo wtedy zamiast się smażyć puści nam wodę.
Zawsze mięso obsmażam najpierw na jedną stronę, potem na drugą. Potem posypuję pieprzem i solą.
Przewracam kawałki kurczaka jeszcze raz. Doprawiam znowu pieprzem i solą – z drugiej strony. Dosmażam i przewracam jeszcze raz i dosmażam.
W tym momencie kurczaki leżą przypieczoną skórką do góry. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy smażącego się kurczaka wodą – około szklanki. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Przykrywamy pokrywką. Dusimy przez godzinę. Pilnujemy, żeby woda nie odparowała całkowicie. Duszenie powinno się jednak zakończyć z minimalną ilością sosu.
Jak podać kurczaka duszonego na maśle?
Duszonego na maśle kurczaka najlepiej podać z gotowanym ryżem lub z ziemniakami. Ryż lub ziemniaki polewamy sosem spod kurczaka. Ostatnio (jest na głównym zdjęciu) podawałam duszonego kurczaka z gotowanym kalafiorem polanym chrupiącą bułeczką i młodymi ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Z masełkiem spod kurczaka ziemniaki w mundurkach są bajeczne.
Pani Joanno Nie śmiem nic napisać, bo nie znajduję słów. Staranność z jaką podaje Pani przepisy sprawia, że każdorazowo znajduję wielka radość w przygotowaniu dań przez Panią polecanych. Serdecznie dziękuję i gratuluję talentu. Alicja
Bardzo dziękuję za komentarz. Dzięki takim słowom chce mi się pisać dalej.
Pozdrawiam serdecznie.
Joanna