Jak zrobić krokiety z pieczarkami na Wigilię?

Pyszne krokiety z pieczarkami odsmażone na maśle

Krokiety z pieczarkami to po prostu naleśniki z pieczarkami zawinięte na krokiety, z pieczarkowym farszem, lekko podsmażone. Ideał farszu pieczarkowego nie jest jednak dla mnie wspomnieniem Wigilii, a szkolnej wycieczki na Warszawską starówkę w latach siedemdziesiątych. Na Świętojańskiej był punkt z hot-dogami. Ponieważ o parówkach w tamtych czasach można było tylko sobie pomarzyć była to tylko bułka z pieczarkami. Zupełnie nie wiem, jak ten farsz był tam wtedy przyrządzany, ale wiem jak w domu uzyskuję podobny smak. 🙂

Jak zrobić krokiety z pieczarkami?
Najpierw trzeba zrobić idealne naleśniki. Potem zabieramy się za zrobienie farszu.
Składniki farszu pieczarkowego do naleśników:

  • pieczarki
  • cebula
  • pieprz
  • sól
  • masło

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle aż zaczną się rumienić. Dodajemy cebulę drobno pokrojoną. smażymy jeszcze przez chwilę. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 10 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz jest gotowy. 😉 Wydaje się, że nie ma prostszej w przygotowaniu potrawy. Zwrócić jednak trzeba uwagę na to, żeby pieczarki były różowe pod spodem, a nie szare. Farsz ma wtedy ładny jasnobeżowy kolor. Pieczarki do smażenia wkładamy suche, żeby się smażyły, a nie gotowały na początku obróbki termicznej. Jeśli porcja pieczarek jest duża wkładamy je do rondla porcjami, żeby w gorącym tłuszczu szybko zamykały się pory i żeby pieczarki nie puściły soku.

Przygotowany farsz wkładamy na naleśniki i zawijamy na krokiety. Przed podaniem krokiety podsmażamy na maśle, żeby się ładnie zrumieniły z obu stron. Najpierw smażymy krokiety złożeniem do dołu, żeby się nam ładnie zlepiły przysmażając.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *