Jak zrobić krokiety z pieczarkami na Wigilię?

Pyszne krokiety z pieczarkami odsmażone na maśle

Krokiety z pieczarkami to po prostu naleśniki z pieczarkami zawinięte na krokiety, z pieczarkowym farszem, lekko podsmażone. Ideał farszu pieczarkowego nie jest jednak dla mnie wspomnieniem Wigilii, a szkolnej wycieczki na Warszawską starówkę w latach siedemdziesiątych. Na Świętojańskiej był punkt z hot-dogami. Ponieważ o parówkach w tamtych czasach można było tylko sobie pomarzyć była to tylko bułka z pieczarkami. Zupełnie nie wiem, jak ten farsz był tam wtedy przyrządzany, ale wiem jak w domu uzyskuję podobny smak. 🙂

Jak zrobić krokiety z pieczarkami?
Najpierw trzeba zrobić idealne naleśniki. Potem zabieramy się za zrobienie farszu.
Składniki farszu pieczarkowego do naleśników:

  • pieczarki
  • cebula
  • pieprz
  • sól
  • masło

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki i smażymy na maśle aż zaczną się rumienić. Dodajemy cebulę drobno pokrojoną. smażymy jeszcze przez chwilę. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 10 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz jest gotowy. 😉 Wydaje się, że nie ma prostszej w przygotowaniu potrawy. Zwrócić jednak trzeba uwagę na to, żeby pieczarki były różowe pod spodem, a nie szare. Farsz ma wtedy ładny jasnobeżowy kolor. Pieczarki do smażenia wkładamy suche, żeby się smażyły, a nie gotowały na początku obróbki termicznej. Jeśli porcja pieczarek jest duża wkładamy je do rondla porcjami, żeby w gorącym tłuszczu szybko zamykały się pory i żeby pieczarki nie puściły soku.

Przygotowany farsz wkładamy na naleśniki i zawijamy na krokiety. Przed podaniem krokiety podsmażamy na maśle, żeby się ładnie zrumieniły z obu stron. Najpierw smażymy krokiety złożeniem do dołu, żeby się nam ładnie zlepiły przysmażając.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *