Jak zrobić kotleciki z polędwicy wieprzowej?

Kotlety z polędwiczki wieprzowejKotleciki z polędwicy wieprzowej to wersja kotletów schabowych, którą bardzo lubią dzieci. Są malutkie i dzięki temu małemu dziecku można dać cały kotlet, a jednocześnie nie będzie to zbyt duża porcja. Z drugiej strony jest to najbardziej wykwintna w smaku wersja kotletów schabowych. Polędwiczka wieprzowa to najmiększy i najdelikatniejszy kawałek mięsa wieprzowego. Naprawdę warto się pobawić w panierowanie malutkich kotlecików.

Jak zrobić kotlety z polędwicy wieprzowej?
Składniki na 4 osoby:

  • jedna polędwiczka wieprzowa – około 40 dkg
  • 5 dkg smalcu
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki bułki tartej
  • 1 czubata łyżka mąki

Polędwiczka wieprzowaSkładniki panierki w powyższych ilościach powinny akurat wystarczyć. Oczywiście jak nam coś zostanie to: do jajka dodajemy bułkę tartą – dokładnie mieszamy, jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy odrobinę mąki i robimy z tego placuszek.

Ale wróćmy do meritum 😉 Zaczynamy od umycia mięsa w zimnej wodzie. Następnie polędwiczkę osuszamy w papierowy ręczniczek.

Polędwiczka wieprzowa pokrojona na kotlety

Układamy na desce do krojenia i kroimy w poprzek włókien na plastry grubości 1,5 -2 cm. Kotleciki bardzo delikatnie rozbijamy – właściwie tylko, żeby je rozpłaszczyć i rozciągnąć, a nie żeby zmiękczyć.

Przygotowujemy panierkę. Szykujemy 2 talerze płaskie i jeden głęboki. Na płaskie talerze wysypujemy na jeden mąkę, a na drugi bułkę tartą.

Dwa bardzo swieże jajka

Roztrzepane jaja do panierki

Na głęboki talerz wybijamy jajka. Bardzo ważne jest, żeby jajka były bardzo świeże. Naprawdę świeże jajko nie rozpływa się po talerzu. Białko jest zwarte, a żółtko po prostu stoi po środku.

Jajka roztrzepujemy delikatnie widelcem. Jak tylko żółtko z białkiem się połączy przestajemy mieszać. Od mieszania jako zaczyna się robić coraz bardziej wodniste, a my chcemy mieć je jeszcze gęste, żeby oblepiało kotlety grubą warstwą.

Kotlety z poledwiczki wieprzowej się smażąZaczynamy panierować kotleciki. Mięso obtaczamy najpierw w mące, potem z jajku, a na końcu w bułce tartej. Robimy to dokładnie tak samo jak przy panierowaniu kotletów schabowych. Różnica pojawia się przy smażeniu.

Kotlety z polędwicy wieprzowej smaży się o wiele krócej niż kolety schabowe. Na patelnie rozgrzewamy smalec. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy kotlety. Po dwóch minutach powinny być przyrumienione i usmażone z jednej strony. Przewracamy kotlety na drugą stronę. Smażymy kolejne 2 minuty. W tym czasie kotlety powinny już być dosmażone.

Kotlety z poledwiczki wieprzowej się smażąJak podać kotlety z polędwiczki wieprzowej?

Dla dzieci najlepsza wersja to z ziemniakami i z sałatą ze śmietaną i cukrem. Dla dorosłych do kotletów z polędwicy wieprzowej też polecam z sałatę. Do tak delikatnej wersji schabowego kotleta nie pasuje tradycyjna duszona kapusta kiszona. Jednak młodą kapustkę na wiosnę jak najbardziej polecam…

Smacznego!

6 myśli nt. „Jak zrobić kotleciki z polędwicy wieprzowej?

  1. Polędwiczka wolowa to nie polędwiczka wieprzowa… Tą drugą można i wręcz lepiej przyprawiać przed smazeniem. Jeżeli nie opruszamy mięsa solą i pieprzem to dodajemy te przyprawy do jajka. Sprawdza się tez do tego czosnek granulowany ,jeżeli lubimy intensywniejszy smak oczywiście. :). Przyprawiając poledwiczke wieprzowa przed smazeniem mamy większa pewność , ze nie będzie sucha jak worki kokosowej.

    • Polędwiczkę wieprzową na kotlety takie jak schabowe traktuję dokładnie tak samo jak traktuję schab przed smażeniem kotletów.
      Pozwolę sobie zostać przy smaku mojego dzieciństwa – bez pieprzu, soli i czosnku.

      Pozdrawiam
      Dziękuję za komentarz.
      Joanna

    • Ja nie solę i nie pieprzę i tak mi smakuje. Co do nie solenia i nie pieprzenia polędwiczki wieprzowej na kotleciki jak schabowe przed lub po smażeniu… to ja nie robię tego, ani przed ani po smażeniu.
      Jakbyś była u mnie na obiedzie, to na stole stałyby przyprawy lub mogłabyś o nie poprosić. Ludzie mają różne smaki, a mi akurat smakuje tak jak opisałam na blogu.

      Pozdrawiam
      Dziękuję za komentarz
      Joanna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *