Kompot z suszonych owoców to tradycyjny bożonarodzeniowy kompot. Jednak dzieci nie do końca lubią lekko wędzony smak tradycyjnego kompotu z suszu. U mnie na Wigilii pojawia się w związku z tym dodatkowo kompot niewędzony. Trzeba pamiętać, że musimy zacząć przygotowanie kompotu dzień wcześniej.
Składniki kompotu z owoców suszonych ze świeżymi pomarańczami na 1 litr kompotu:
- 25 dkg suszonych owoców
- 1 pomarańcza
- cukier do smaku (ja daję 8 łyżeczek)
Owoce dobieramy w dowolnych proporcjach – zwracamy uwagę jednak na to, żeby nie było żadnych o wędzonym smaku. Możemy użyć śliwki kalifornijskiej, moreli, brzoskwiń, jabłek, gruszek, rodzynek. Owoce myjemy. Każdy kroimy co najmniej na pół. Następnie wstawiamy do zimnej wody i zagotowujemy. Dodajemy cukier. Gotujemy przez około 5 minut. Odstawiamy na noc. Następnego dnia obieramy dokładnie pomarańcze i kroimy w ćwierć-plasterki. Wkładamy do kompotu. Mieszamy. Kompot jest gotowy do podania. Ze względu na dodatek świeżych owoców nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
Smacznego!