Jak zrobić kompot z owoców suszonych ze świeżymi pomarańczami?

Kompot z suszonych owoców to tradycyjny bożonarodzeniowy kompot. Jednak dzieci nie do końca lubią lekko wędzony smak tradycyjnego kompotu z suszu. U mnie na Wigilii pojawia się w związku z tym dodatkowo kompot niewędzony. Trzeba pamiętać, że musimy zacząć przygotowanie kompotu dzień wcześniej.

Składniki kompotu z owoców suszonych ze świeżymi pomarańczami na 1 litr kompotu:

  • 25 dkg suszonych owoców
  • 1 pomarańcza
  • cukier do smaku (ja daję 8 łyżeczek)

Owoce dobieramy w dowolnych proporcjach – zwracamy uwagę jednak na to, żeby nie było żadnych o wędzonym smaku. Możemy użyć śliwki kalifornijskiej, moreli, brzoskwiń, jabłek, gruszek, rodzynek. Owoce myjemy. Każdy kroimy co najmniej na pół. Następnie wstawiamy do zimnej wody i zagotowujemy. Dodajemy cukier. Gotujemy przez około 5 minut. Odstawiamy na noc. Następnego dnia obieramy dokładnie pomarańcze i kroimy w ćwierć-plasterki. Wkładamy do kompotu. Mieszamy. Kompot jest gotowy do podania. Ze względu na dodatek świeżych owoców nie nadaje się do dłuższego przechowywania.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *