Koktajl porzeczkowy robię z czarnych porzeczek. Porzeczki białe i czerwone lepsze są na kompot. Z czerwonej porzeczki można zrobić fajny sos porzeczkowy do mięsa, Można też robić z porzeczek galaretki, ale do koktajlu zdecydowanie najlepsza jest czarna porzeczka.
W przypadku porzeczki proponowałabym koktajl na jogurcie, a nie na kefirze. Jogurt – szczególnie śmietankowy złagodzi nam intensywny smak porzeczek. Jeśli jednak ktoś szczególnie dba o niskokaloryczną dietę, to i tak lepiej będzie się komponował będzie jogurt naturalny niż kefir.
Jak zrobić koktajl z czarnych porzeczek?
- 1/4 kg porzeczki czarnej
- 1 litr jogurtu śmietankowego (śmietankowy jest odrobinę tłuściejszy, a zatem i łagodniejszy w smaku od naturalnego)
- 4 łyżeczki cukru
Oczywiście wszystkie składniki wystarczy tylko zmiksować. 😉
Smacznego!