Jak zrobić kokosanki?

Kokosanki na półmisku

Kilka dni temu koleżanka podała mi przepis na kokosanki, z którego, jej zdaniem, kokosanki wychodzą naprawdę takie jak trzeba. Pełna nadziei zrobiłam je. Inwestycja czasowo była minimalna – jedynie 30 minut w tym 20 minut pieczenia. Efekt był naprawdę dobry. Chrupiące z wierzchu, delikatne i wilgotne w środku. O wiele lepsze niż 99 % tego, co miałam okazję kiedykolwiek wcześniej spróbować. Oczywiście nie wiem, czy takie były proporcje w kokosankach Kasi, bo łyżka łyżce nierówna, ale poniżej podaję w gramach to, co faktycznie włożyłam.

Jak zrobić kokosanki?
Składniki:

  •  jedna puszka mleka skondensowanego słodzonego (z puszki 530 gr udało mi się wylać 500 – resztę wylizały kuchenne chochliki)
  • 500 g wiórków kokosowych
  • 1/2 fiolki esencji waniliowej
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany 18% tłuszczu
  • 50 g śmietany kremówki 36% tłuszczu

Masa na kokosanki Blacha z kokosankami przed pieczeniemWszystkie składniki dokładnie wymieszałam w misce. Z powstałej masy lepiłam kulki około 3-4 cm średnicy. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku z włączonym wyłącznie termoobiegiem przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.

Upieczone kokosankiHm… i tak się polecam na przepis na kokosanki takie, jakie można skosztować w Zakopanem na Krupówkach w cukierni i wdzięcznej nazwie “Cukiernia”.

Pomożecie? 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *