Jak zrobić klasyczny krupnik z kaszą jęcznienną?

Krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami

 

Krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami to pyszna zupa, która doskonale smakuje szczególnie jesienią i zimą. Najczęściej gotuję ją na kościach schabowych lub ma prędze wołowej. Bardzo smaczny jest krupnik ugotowany na rosole drobiowym.

Jak zrobić pyszny krupnik z kaszą jęczmienną i ziemniakami?
Składniki dwudniową zupę dla 4 osób lub na 8 osób:

  • 8 płaskich łyżek stołowych kaszy jęczmiennej
  • 20 dkg włoszczyzny mrożonej lub świeżej pokrojonej w słupki
  • kawałek około 1/2 kg pręgi wołowej lub kości odkrojone od karkówki lub schabu wieprzowego, może też być kawałek szpondru wołowego lub jedna mała przednia golonka
  • sól, ziarna czarnego pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie
  • drobno posiekana zielona pietruszka – zimą zdarza mi się używać suszonej

Mięso wstawiamy do 2 litrów zimnej wody. Wywary z mięsa zawsze robimy wstawiając mięso do zimnej wody – wtedy cały smak przechodzi do wywaru. Wstawienie mięsa do wrzącej wody spowoduje zamknięcie się smaku w mięsie. Dodajemy kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego i 1 listek laurowy. Solimy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie czyli około 1,5 – 2 godziny. Na 40 minut przed końcem gotowania dodajemy kaszę, 10 minut później obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kolejnych 10-ciu minutach dodajemy włoszczyznę.

Na sam koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki. Nada zupie cudowny aromat. Podajemy od razu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *