Jak zrobić kapustę z łazankami?

Kapusta z łazankamiKapusta z łazankami to smaczny  i szybki w przygotowaniu jarski obiad lub kolacja, Delikatny słodko-kwaśny smak kapusty kiszonej mieszanej z białą i do tego nuta maślanego aromatu – po prostu pycha! Oczywiście, jeśli mamy ciężko pracującego mężczyznę w domu, to trzeba mu dać jeszcze kawałek mięsa do tego lub przyrządzić kapustę z łazankami i boczkiem wędzonym

Jak przygotować kapustę z łazankami na 4 osoby?
Składniki:

  • 25 dkg makaronu łazanki
  • 1/4 główki kapusty  białej – około 1/2 kg – tak do 70 dkg
  • 20 dkg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 6 dkg masła
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • sól i mielona ostra czerwona papryka lub opcjonalnie sól i pieprz czarny mielony

Kapustę kiszoną kroimy, żeby włókna nie były zbyt długie. Do garnka wlewamy trochę wody – około 1/2 szklanki. Dodajemy kminek, ziele angielskie i listek laurowy.  Wkładamy kapustę kiszoną. Gotujemy pod przykryciem przez około 40 minut. Oczywiście pilnujemy, żeby nam się woda nie wygotowała i kapusta nie przypaliła.

Osobno w lekko osolonej wodzie gotujemy łazanki. Do gotowania makaronu dodajemy 2 dkg masła. Makaron gotowany w wodzie z masłem jest wtedy smaczniejszy, Kluski powinny po ugotowaniu być lekko twarde czyli aldente. Makaron łazanki odcedzamy i odstawiamy na bok.

Bierzemy kolejne 2 dkg masła. Na tym maśle  smażymy pokrojone w kostkę cebule. Jak cebula zacznie się złocić dodajemy poszatkowaną białą kapustę. Kapusty nie kroimy zbyt drobno – ot w kostkę 1cm na 1 cm. Podsmażamy przez chwilę. Trochę solimy. Mieszamy i przykrywamy, żeby ma się kapusta zaczęła dusić. Kapusta powinna nam puścić wodę, ale w razie potrzeby, żeby się  kapusta dusiła, a nie przypalała na początek możemy ją podlać kilkoma łyżkami wody.

Biała kapusta powinna być uduszona  w tym samym czasie, co kapusta  kiszona.. Do przygotowania łazanek kapuście białej wystarczy pół godziny duszenia.

Do rondla z białą kapustą dokładamy łazanki, które zapewne zdążyły nam już wystygnąć. Całość podgrzewamyć. Dodajemy ugotowaną kapustę kiszoną – najlepiej wyjąć ją łyżką cedzakową z garnka. Woda z gotowania kapusty kiszonej nie koniecznie jest nam potrzebna. 😉  Próbujemy i sprawdzamy, czy aby całości nie trzeba jeszcze odrobinę posolić. Jeśli potrzebujemy zaostrzenia smaku doprawiamy łazanki bardzo ostrą czerwoną papryką. Mała ilość papryki nie zmieni koloru potrawy, a odrobina kapsaicyny naprawdę dobrze zrobi kapuście z łazankami. 😉 Opcjonalnie możemy użyć czarnego mielonego pieprzu.

Kapusta z łazankami jako potrawa wigilijna?

Słyszałam, że kapustę z łazankami jada się jako potrawę wigilijną. Tak sobie myślę, że powinna być wtedy z dodatkiem suszonych grzybów. Ugotowałabym je osobno w małej ilości wody i dodała na koniec do duszenia kapusty. Jako przyprawy zaostrzającej smak potrawy użyłabym wtedy czarnego mielonego pieprzu. Przy okazji bardzo proszę o komentarze. Jeśli robicie kapustę z łazankami na Wigilię to jak?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *