Kotlet schabowy z kapustą to danie postrzegane jako najbardziej tradycyjne polskie dane. Jesienią, zimą i wiosną, dopóki nie pojawi się młoda kapusta, do schabowego robię duszoną kiszoną kapustę z dużą ilością kminku.
Co potrzebujemy do zrobienia kiszonej kapusty do kotletów schabowych?
Prócz kiszonej kapusty i kminku potrzebujemy jeszcze cebulę i olej lub smalec/słoninę do smażenia, dodatkowo listek laurowy i ziele angielskie.
Jak zrobić duszoną kiszoną kapustę do schabowego?
Kapustę kiszoną gotujemy przez godzinę w małej ilości wody z dodatkiem kminku, ziela angielskiego i listka laurowego. Po godzinie gotowania kapusta ma być prawie bez wody. Dość drobno posiekaną cebulę smażymy na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Dodajemy trochę mąki i robimy zasmażkę z mąki z cebulą. Dodajemy ją do jeszcze gotującej się kapusty. Mieszamy. I kapusta jest gotowa do podania. 😉
Jakie proporcje?
Na 4 osoby potrzebujemy:
- 1/2 kg kapusty kiszonej,
- 2 łyżeczki kminku, 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie,
- 1 średnią cebulę,
- 50 ml oleju to moim zdaniem minimum, bo kapusta lubi dużo tłuszczu,
- 1 łyżeczka mąki – mąką nie zagęszczamy kapusty, a nadajemy jej śliskości.
Smacznego!
Właśnie poczyniłem po raz pierwszy takową kapustkę do kotletów schabowych.
Żonka była mile zaskoczona moim “talentem kulinarnym”
Pychotka !!!
Bardzo się cieszę, że kapusta do schabowego się udała i smakowała.
Pozdrawiam
Asia