Kalafior to pyszny kwiat. Można go pochrupać na surowo. Można ugotować z nim zupę kalafiorową, ale można go też podać jako dodatek do drugiego dania. Gotowany kalafior to bardzo delikatne w smaku warzywo. Możemy jeść sam gotowany kalafior, ale możemy też polać go zrumienioną na maśle bułką tartą.
Jak ugotować kalafior?
Pytanie wydać by się mogło dziwne, ale możemy:
- ugotować kalafior w wodzie
- ugotować kalafior w garnku do gotowania na parze
- ugotować kalafior w kuchence mikrofalowej
- upiec w piekarniku
Wszystko zależy od tego do jakiego sprzętu mamy dostęp i czy czasem – ponieważ coś gotujemy na innych palnikach po prostu nie mamy miejsca na kuchence. A może akurat pieczemy pieczeń w piekarniku i możemy wykorzystać tą samą energię jeszcze do kalafiora?
Zawsze zaczynamy od umycia kalafiora i podzielenia go na mniejsze kawałki. Gotujemy kalafior, aż będzie na tyle miękki, ze lekko wbijemy w niego widelec, ale jeszcze na tyle twardy, że przy pomocy widelca nie uda nam się zrobić z kalafiora puree.
- W garnku z wodą wystarczy jakieś 10 – 12 minut od włożenia do lekko osolonego wrzątku. Następnie należy kalafiora odcedzić. Leżąc dalej w gorącej wodzie będzie się robił coraz miększy.
- Jeśli mamy garnek do gotowania na parze, to stawiając kosz z kalafiorem nad wrzącą wodą wystarczy, że będziemy gotować maksymalnie 15 minut. Po tym czasie koszyk z kalafiorem trzeba z pary zestawić.
- Również 15 minut zajmie nam ugotowanie kalafiora w kuchence mikrofalowej. Do szklanego naczynia z pokrywką wlewamy 4-5 łyżek wody i wkładamy kalafior. Wstawiamy pod przykryciem na 15 minut na 600 WAT. Jeśli nie mamy odpowiedniego naczynia z pokrywka możemy pokrywkę zastąpić specjalną dziurkowaną folią do żywności.
- Aby ugotować kalafior w piekarniku trzeba zawinąć kalafiora w folię aluminiową. Z podzielonego na kawałki kalafiora robimy płaską paczuszkę i wkładamy do piekarnika np obok pieczeni. Po pół godzinie w 180 stopniach kalafior powinien być idealny. A jeśli chodzi o paczuszkę z kalafiorem to robimy to podobnie jak przy przygotowaniu warzyw na sałatkę jarzynową z pieczonych warzyw.
Jak przygotować zrumienioną na maśle bułkę tartą do polania kalafiora?
Na dużego kalafiora wystarczy zetrzeć jedną kajzerkę i wsypać na 10 deko gotującego masła. Smażymy do zrumienienia, ale trzeba uważać, żeby nie przypalić. Bułka lubi szybko zmienić kolor ze złotobrązowego na czarnobrązowy. Tylko, że jeden duuuży kalafior to wystarczy do obiadu dla ośmiu osób… 😉 Gorącą, chrupiącą bułeczką polewamy kalafior zaraz po ugotowaniu.
Super przepis aż mi ślinka leci
prosto, jasno i na temat… swoją drogą to nie wiedziałem że kalafiora da się zrobić w mikrofali. nie omieszkam sprawdzić [najlepiej w przerwie śniadaniowej w pracy] 😉