Jajecznica z opieńkami… pycha… Sezon na jajecznicę z opieńkami to wrzesień. Wtedy jest największy wysyp opieniek. Jeśli jednak byliśmy wystarczająco zapobiegliwi możemy się cieszyć jajecznicą z opieńkami przez cały rok. Wystarczy umiejętnie przechować opieńki na zimę. Możemy je zamrozić po ugotowaniu lub spasteryzować. W każdej chwili możemy wtedy zaspokoić swoją zachciankę na jajecznicę z opieńkami.
Jak zrobić jajecznicę z opieńkami?
Składniki na śniadanie na 2 osoby:
- 4 jajka
- 5-10 dkg ugotowanych opieniek – mogą być mrożone lub pasteryzowane
- 2 dkg masła
Na rozgrzane masło wkładamy czapki opieniek. Smażymy tylko do czasu aż opieńki będą zagrzane w całej objętości. Nie przyrumieniamy grzybów. Dodajemy jajka i dalej postępujemy tak jak zwykle przy jajecznicy. Minimalnie solimy i mieszamy. Osobiście zawsze mieszam tylko białka uważając, żeby żółtka nie pękły. Jak już białko zetnie się w całej objętości mieszam całość dokładnie z żółtkami. Taki proces daje mi wilgotną jajecznicę z nie do końca ściętymi żółtkami, a taką właśnie lubię.
Jak podać jajecznicę z opieńkami?
Lubię jajecznicę z cebulą. Może być biała drobno pokrojona cebula, może być dymka, może też być szczypiorek. Moja mama zawsze doprawia jajecznicę pieprzem. Po prostu do jajecznicy trzeba dodać coś co zaostrzy jej smak. 😉