Aromatyczne, imbirowe placki z dyni możemy podać zarówno na obiad jak i na kolację. Naprawdę można się nimi najeść, a i posiłek mimo, że lekki wegetariański jest pożywny – zawierają stosunkowo dużo jajek. Jeśli dodatkowo jemy je z dodatkiem jogurtu, to już naprawdę nic więcej nie potrzeba. 😉
Czas przygotowania, jak zazwyczaj przy plackach, nie jest długi. Nawet utarcie na zwykłej tarce kilograma dyni nie jest zbyt kłopotliwe. Szczerze zachęcam.
Jak przygotować aromatyczne, imbirowe placki z dynią?
- 1 kg dyni – obranej, bez pestek
- 5 jajek
- 1,5 szklanki maki
- kawałek imbiru – tak z 10 cm sześciennych
- sól – do smaku-raczej nie więcej niż 1/2 łyżeczki
- 4 dkg rozpuszczonego masła
- olej do smażenia.
Zaczynamy od utarcia dyni na grubej tarce jarzynowej. Na drobnej tarce ucieramy imbir. Uważamy, żeby włókna wyrzucić – one nie chcą się utrzeć i dobrze jest je podczas ucierania odcinać i wyciskać z nich resztki soku do dyni.
Dodajemy resztę składników – jajka, mąkę, masło, sól do smaku. Mieszamy łyżką – składniki łatwo się łączą.
Smażymy na oleju na złoty kolor. Wystarczy, że zetnie się ciasto, Wiórki z dyni nie muszą być na miękko dosmażone, bo przecież dynia jest jadalna na surowo.
Imbirowe placki z dyni podajemy z gęstym jogurtem (np. greckim) jako sos.
Smacznego!