Jak zrobić hummus z cieciorki i masła sezamowego?

hummus przybrany papryką i czarnymi oliwkami

Jak pierwszy raz w życiu jadłam hummus, to sobie pomyślałam – całkiem jadalne, ale już nigdy więcej nie muszę tego jeść. Potem miałam okazję jeść hummus po raz kolejny i kolejny, a teraz jestem wielbicielką hummusu. 😉

Tajemnica tkwi oczywiście w przyprawieniu pod swój własny smak. Ja lubię hummus tylko delikatnie zakwaszony cytryną z dodatkiem jogurtu.

Jak zrobić pyszny hummus?
Składniki:

  • 40 dkg cieciorki
  • 2 czubate łyżki masła sezamowego tahini
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 spore ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 150 ml gęstego jogurtu
  • 1/2 cytryny
  • kilka oliwek, świeże listki mięty, natki pietruszki lub kolendry, czerwona papryka do ozdobienia półmiska z hummusem

Przygotowanie hummusu zaczynamy od namoczenia ziaren cieciorki. cieciorkę zalewamy chłodną wodą i zostawiamy na noc na co najmniej 12 godzin. Następnego dnia płuczemy ziarna, wybieramy ewentualnie te brzydkie, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. po ugotowaniu odcedzamy. Powinniśmy mieć około 80 dkg ugotowanej cieciorki. Ugotowane ziarno cieciorki daje się łatwo rozgnieść w palcach. Możemy odłożyć kilka naście najładniejszych ziaren do ozdobienie półmiska z hummusem

Do malaksera wkładamy ziarna cieciorki, oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i masło sezamowe tahini. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny, pieprz i sól do smaku i miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodanie jogurtu jest opcjonalne, ale mi osobiście właśnie z jogurtem hummus smakuje najbardziej. 😉

Jak podać hummus?

Hummusem możemy po prostu smarować pieczywo. Jeśli szykujemy hummus na przystawkę podajemy go na półmisku, a do jedzenia używamy kawałków chlebka pita. Półmisek ozdabiamy całymi ziarnami cieciorki, oliwkami i papryką oraz drobno posiekaną zieleniną. Możemy też do jedzenia zamiast pieczywa użyć paluszków z papryki lub łódeczek z liści cykorii.

Smacznego!

2 myśli nt. „Jak zrobić hummus z cieciorki i masła sezamowego?

  1. O to to! Wszystkie skladniki mam w szafce, czesc w ogrodku, jutro bede robic hummus! Moja ulubiona wersja z cytryna i kolendra:) Dzieki za inspiracje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *