Jak zrobić gulasz z serc drobiowych?

Gulasz z serc drobiowych czyli duszone serduszka z kurczaka

Gulasz z serc drobiowych, czyli po prostu duszone serduszka z kurczaka, to pyszny i tani obiad. Oczywiście wymaga trochę więcej pracy niż tylko pokrojenie na kawałki pecyny mięsa i dość długo trzeba dusić mięso, ale jest to ciekawa alternatywa dla gulaszu wieprzowego lub wołowego. Jeszcze jak sobie przypomnę z dzieciństwa smak jedynego serduszka z kury, które było w gotowanym przez babcię rosole… mhm… mniam…

Jak zrobić serca drobiowe duszone w cebuli?

Składniki na 4 osoby:

  • 80 dkg serduszek z kurczaka
  • 4 duże cebule
  • 4 dkg masła do smażenia
  • przyprawy: 1 ziarnko ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, sól

Serca dokładnie płuczemy wyciskając skrzepy krwi z komór przez naczynia krwionośne. Zostawiamy do ocieknięcia. Możemy dodatkowo osuszyć je jeszcze trochę papierowymi ręczniczkami. Cebule kroimy w ćwierć krążki. Nie trzeba kroić drobno i tak się nam rozgotuje. Masło rozgrzewamy w rondlu uważając, żeby się nie przypaliło. Wkładamy serduszka i podsmażamy do zrumienienia. Niestety serca kochają puścić soki. Możemy poczekać, aż woda odparuje i serca faktycznie się zrumienią lub odlać trochę sosu i wtedy szybciej się zrumienią. Jak serca zaczynają się rumienić dodajemy cebulę i smażymy aż zacznie zmieniać kolor na złoty. Dodajemy przyprawy. Dolewamy odlany wcześniej sos, ewentualnie podlewamy trochę wodą i dusimy przez 2 godziny na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy i ewentualnie uzupełniamy wodę. Rozgotowana cebula, po 2 godzinach tworzy pyszny gęsty sos.
Smacznego!

10 myśli nt. „Jak zrobić gulasz z serc drobiowych?

  1. A wiesz Asiu, że teraz robię tak, jak mi doradziłaś? Tzn. nie obcinam, chyba że coś strrrasznie wisi 😉 No i gulaszu mam o 1/4 więcej, a Hurma i Czereda nic nie zauważyła 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *