Gulasz z serc drobiowych, czyli po prostu duszone serduszka z kurczaka, to pyszny i tani obiad. Oczywiście wymaga trochę więcej pracy niż tylko pokrojenie na kawałki pecyny mięsa i dość długo trzeba dusić mięso, ale jest to ciekawa alternatywa dla gulaszu wieprzowego lub wołowego. Jeszcze jak sobie przypomnę z dzieciństwa smak jedynego serduszka z kury, które było w gotowanym przez babcię rosole… mhm… mniam…
Jak zrobić serca drobiowe duszone w cebuli?
Składniki na 4 osoby:
- 80 dkg serduszek z kurczaka
- 4 duże cebule
- 4 dkg masła do smażenia
- przyprawy: 1 ziarnko ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu, sól
Serca dokładnie płuczemy wyciskając skrzepy krwi z komór przez naczynia krwionośne. Zostawiamy do ocieknięcia. Możemy dodatkowo osuszyć je jeszcze trochę papierowymi ręczniczkami. Cebule kroimy w ćwierć krążki. Nie trzeba kroić drobno i tak się nam rozgotuje. Masło rozgrzewamy w rondlu uważając, żeby się nie przypaliło. Wkładamy serduszka i podsmażamy do zrumienienia. Niestety serca kochają puścić soki. Możemy poczekać, aż woda odparuje i serca faktycznie się zrumienią lub odlać trochę sosu i wtedy szybciej się zrumienią. Jak serca zaczynają się rumienić dodajemy cebulę i smażymy aż zacznie zmieniać kolor na złoty. Dodajemy przyprawy. Dolewamy odlany wcześniej sos, ewentualnie podlewamy trochę wodą i dusimy przez 2 godziny na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy i ewentualnie uzupełniamy wodę. Rozgotowana cebula, po 2 godzinach tworzy pyszny gęsty sos.
Smacznego!
JA dodaje smietane 30 iszczypiorek do tego sphageti super palce lizac
JA dodaje smietane 30 iszczypiorek do tego sphageti super palce lizac
A wiesz Asiu, że teraz robię tak, jak mi doradziłaś? Tzn. nie obcinam, chyba że coś strrrasznie wisi 😉 No i gulaszu mam o 1/4 więcej, a Hurma i Czereda nic nie zauważyła 😀
Cieszę się bardzo. Hmm… a jak przeczytają w komentarzach? 😉