Tzatziki, to raczej potrawa na przystawkę niż sos. Zjada się to z chlebkiem pita. W upał duża porcja tzatziki może nam zastąpić lunch, o ile wypada mam w danej chwili jeść czosnek. 😉
Jak zrobić pyszne tzatziki?
Składniki:
- jogurt grecki 200 ml (może być też bałkański, ale nie da się zastąpić greckiego jogurtu zwykłym jogurtem naturalnym – jest za rzadki)
- ogórek sałatkowy
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
- sól
- 1 łyżka siekanego koperku
- kilka czarnych oliwek do dekoracji
Ogórka ucieramy na tarce jarzynowej o grubych otworach. Lekko solimy. Pozostawimy na około 10 minut aż puści sok. Odlewamy sok. Dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerzyk. Dekorujemy Czarnymi oliwkami.
Przygotowane według powyższego przepisu tzatziki rozcieńczamy do pożądanej konsystencji sokiem spod ogórków.
Sosu tzatziki używamy do potraw z grilla, pieczonych ziemniaków, mięs pieczonych i do czego jeszcze nam pasuje. Nawet kotlet mielony z tzatziki też się pysznie komponuje. 😉