Galaretka z indyka jest dużo delikatniejsza niż galareta z nóżek i jest przy niej bardzo mało pracy. Oczywiście wymaga czasu. Na samo gotowanie potrzebujemy 5 godzin.
A jak zrobić galaretkę z indyka?
Składniki: 3 skrzydła z indyka, przyprawy: pieprz czarny w ziarnach i mielony, ziele angielskie, listek laurowy, pół główki czosnku, sól.
Jak wstawiamy do gotowania galaretę z skrzydeł indyka?
Skrzydła myjemy w wodzie i ewentualnie oczyszczamy z piór, jeśli kupiliśmy mięso nie oczyszczone dokładnie. Wstawiamy do garnka z zimną wodą. Wody wlewamy minimalną ilość, ale tak żeby przykryła mięso. Dodajemy przyprawy: jeden listek laurowy, dwa ziarna ziela angielskiego i około 10 ziaren pieprzu. Sól do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 4-5 godzin.
Wyjmujemy mięso łyżką cedzakową. Usuwamy kości, ale wszystkie chrząstki pozostawiamy. Mięso kroimy na kawałki i wrzucamy do wywaru. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Jeszcze raz zagotowujemy. Pół główki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do gotującej galarety. Gotowej galarety powinno być nie więcej niż 2,5 litra na objętość, bo inaczej się nie zsiądzie. Lekko przestudzoną galaretę rozlewamy do miseczek. Chłodną wkładamy do lodówki. W lodówce nam zastyga.
Jak podać?
Najbardziej lubię z octem ryżowym, ale można też zakwasić zwykłym spirytusowym, można użyć cytryny, albo zjeść z grzybkami w occie. Sama też jest pyszna.
Smacznego!