Galaretka z dorsza to przysmak na śniadanie, kolację lub przystawkę. Jeśli tylko zdecydujemy się na użycie żelatyny cała robota zajmie nam tylko chwilę nie licząc czasu na rozmoczenie żelatyny.
Jak zrobić galaretkę z dorsza?
Składniki na 4 porcje:
- 40 dkg – 2 duże filety z dorsza
- odrobina włoszczyzny: 1 mała marchewka, kawałek pietruszki i selera
- 5 ziaren pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego, 1 mały listek laurowy, sól
- 4 łyżeczki żelatyny
Do pół szklanki wody wsypujemy żelatynę i zostawiamy na pół godziny do namoczenia. Do garnka wlewamy 0,4 litra wody. Wkładamy włoszczyznę, przyprawy i gotujemy około 10 minut. Wkładamy filety. Solimy do smaku i gotujemy kolejne 10 minut.
Przecedzamy przez sito zachowując wywar. Do wywaru dodajemy namoczoną żelatynę i zagotowujemy. Filety rwiemy na kawałki i wkładamy do wywaru. Zagotowujemy.
Do miseczek wkładamy pokrojoną na plasterki marchewkę. Możemy też włożyć dla ozdoby plasterek jajka, chociaż mi się to bardzo rzadko zdarza. Wlewamy wywar z kawałkami ryby. Jak wystygnie wkładamy do lodówki. Z wieczora na rano na pewno zastygnie.
Galaretkę z ryby podajemy z kawałkiem cytryny.
Smacznego!