Jak zrobić francuską zupę z porów krem?

Składniki na zupę z porów - ten por był bardzo dłuuuugiZupa z porów krem i grzanki z parmezanem doskonale uzupełniają się smakiem i dają właśnie tę przyjemność z jedzenia… 😉

Przepis na francuską zupę z porów krem dostałam od szwagierki  – Izy (przy okazji zapraszam do obejrzenia galerii malarstwa Izabelli Bigelmajer).

Francuska zupa z porów krem to jest zupa, którą wszyscy domownicy byli zawsze zachwyceni i bardzo dobrze jej wychodzi. W większości przepisów na zupę z porów  pory występują praktycznie prawie same. Tutaj jest jeszcze cebula, ziemniaki i odrobina włoszczyzny i ja osobiście wolę takie połączenie smaków.

Jak zrobić francuską zupę z porów krem? Składniki (na 4 osoby):

  • jeden bardzo duży por, albo 3 mniejsze
  • 4 średnie cebule
  • 4 ziemniaki
  • 4 dkg masła
  • odrobina włoszczyzny – może być mrożona – około 5 dkg
  • kwaśna gęsta śmietana – 18% tłuszczu
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku

Cebula z porami się podsmażaTaka ważna sugestia na temat proporcji składników. Na objętość powinno być  trochę więcej pora niż cebuli. Cebulę obieramy i kroimy. Nie musi być na drobno – wystarczy na ćwierćkrążki. Pora też kroimy – na pół wzdłuż, a potem w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Włoszczyznę jeśli mamy świeżą to też oczywiście obieramy… nie kroimy, bo marchewki bierzemy dosłownie kawalątek, pietruszki i selera po połowie tego, co marchewki.

Zupa z porów kremnastawiona do gotowaniaCebulę podsmażamy na maśle, aż zacznie się złocić. dodajemy pory i podsmażamy jeszcze przez moment. Dodajemy ziemniaki i włoszczyznę. Dolewamy wody – tak aby ziemniaki były przykryte. Solimy odrobinę i pieprzymy do smaku Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Miksujemy i ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak podać francuską zupę z porów krem?

Francuska zupa z porów krem

Zupę podajemy z kleksem ze śmietany na środku. Dodatkowo podajemy do stołu śmietanę w sosjerce, żeby każdy mógł dodać sobie ewentualnie więcej śmietany. Możemy jeszcze przygotować grzanki z tostowego pieczywa z masłem i ostrym serem – może być nawet parmezan – chociaż to już zupełnie nie będzie francuskie, ale za to pyszne. 😉

Jak przygotować grzanki z parmezanem do zupy z porów krem?

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni z włączoną opcją grill. Pieczywo tostowe kroimy na pół po skosie. Smarujemy masłem i układamy na ruszcie. Oprószamy świeżo utartym parmezanem. Ruszt wkładamy do piekarnika na najwyższy poziom prawie pod sam grill. Pieczemy około 5 minut aż pieczywo będzie złociste i chrupiące. Tym sposobem mamy przygotowane grzanki. Najlepiej jest wstawić grzanki do piekarnika bezpośrednio po zmiksowaniu zupy. Zanim podamy zupę do stołu grzanki akurat się upieką.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *