Jak zrobić francuską zupę z porów krem?

Składniki na zupę z porów - ten por był bardzo dłuuuugiZupa z porów krem i grzanki z parmezanem doskonale uzupełniają się smakiem i dają właśnie tę przyjemność z jedzenia… 😉

Przepis na francuską zupę z porów krem dostałam od szwagierki  – Izy (przy okazji zapraszam do obejrzenia galerii malarstwa Izabelli Bigelmajer).

Francuska zupa z porów krem to jest zupa, którą wszyscy domownicy byli zawsze zachwyceni i bardzo dobrze jej wychodzi. W większości przepisów na zupę z porów  pory występują praktycznie prawie same. Tutaj jest jeszcze cebula, ziemniaki i odrobina włoszczyzny i ja osobiście wolę takie połączenie smaków.

Jak zrobić francuską zupę z porów krem? Składniki (na 4 osoby):

  • jeden bardzo duży por, albo 3 mniejsze
  • 4 średnie cebule
  • 4 ziemniaki
  • 4 dkg masła
  • odrobina włoszczyzny – może być mrożona – około 5 dkg
  • kwaśna gęsta śmietana – 18% tłuszczu
  • sól i pieprz czarny mielony do smaku

Cebula z porami się podsmażaTaka ważna sugestia na temat proporcji składników. Na objętość powinno być  trochę więcej pora niż cebuli. Cebulę obieramy i kroimy. Nie musi być na drobno – wystarczy na ćwierćkrążki. Pora też kroimy – na pół wzdłuż, a potem w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Włoszczyznę jeśli mamy świeżą to też oczywiście obieramy… nie kroimy, bo marchewki bierzemy dosłownie kawalątek, pietruszki i selera po połowie tego, co marchewki.

Zupa z porów kremnastawiona do gotowaniaCebulę podsmażamy na maśle, aż zacznie się złocić. dodajemy pory i podsmażamy jeszcze przez moment. Dodajemy ziemniaki i włoszczyznę. Dolewamy wody – tak aby ziemniaki były przykryte. Solimy odrobinę i pieprzymy do smaku Gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Miksujemy i ewentualnie ponownie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak podać francuską zupę z porów krem?

Francuska zupa z porów krem

Zupę podajemy z kleksem ze śmietany na środku. Dodatkowo podajemy do stołu śmietanę w sosjerce, żeby każdy mógł dodać sobie ewentualnie więcej śmietany. Możemy jeszcze przygotować grzanki z tostowego pieczywa z masłem i ostrym serem – może być nawet parmezan – chociaż to już zupełnie nie będzie francuskie, ale za to pyszne. 😉

Jak przygotować grzanki z parmezanem do zupy z porów krem?

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni z włączoną opcją grill. Pieczywo tostowe kroimy na pół po skosie. Smarujemy masłem i układamy na ruszcie. Oprószamy świeżo utartym parmezanem. Ruszt wkładamy do piekarnika na najwyższy poziom prawie pod sam grill. Pieczemy około 5 minut aż pieczywo będzie złociste i chrupiące. Tym sposobem mamy przygotowane grzanki. Najlepiej jest wstawić grzanki do piekarnika bezpośrednio po zmiksowaniu zupy. Zanim podamy zupę do stołu grzanki akurat się upieką.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *