Jak zrobić faszerowane bakłażany?

Faszerowany bakłażan z sałatką grecką

Faszerowana oberżyna to pyszne danie, którym możemy się delektować przez cały rok. Oczywiście najtaniej jest późnym latem i wczesną jesienią, ale i poza sezonem importowane bakłażany nie mają bardzo wysokich cen.

Jak przygotować pieczone, faszerowane bakłażany na 4 osoby? Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 40 dkg mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej (oczywiście, jeśli to tylko możliwe, mielimy mięso sami)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dkg ryżu najlepiej w woreczku
  • 3 łyżki – około 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oregano
  • sól

Na początku gotujemy ryż. Do przygotowania farszu potrzebny jest nam ugotowany, sypki, przestudzony ryż. Postępujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.

BakłażanyCebulkę kroimy drobno i zrumieniamy na 2 łyżkach oliwy. Odstawiamy do ostudzenia.

Zabieramy się za bakłażany. Trzeba je umyć. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pozostawiając łódeczkę grubości około 1 cm. Wydrążony miąższ kroimy na małe kawałki. Obficie posypujemy solą i łódeczki i resztę miąższu. Po dwudziestu minutach dokładnie płuczemy całą oberżynę. Miąższ osączamy na sicie. Solenie powoduje, że bakłażan traci gorycz. Płuczemy dokładnie, żebyśmy wiedzieli ile soli w efekcie dodajemy do farszu.

Do mięsa dodajemy miąższ bakłażana, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzony ryż, pieprz, oregano i łyżeczkę soli (o ile jesteśmy pewni, że wcześniej dokładnie wypłukaliśmy wszystkie kawałki bakłażana – to było bardzo ważne). Dokładnie wyrabiamy.

Bakłażany gotowe fo pieczeniaŁódeczki z bakłażanów wypełniamy farszem. Dobrze jest posmarować skórkę oliwą.  Powinna nam się wtedy dobrze upiec, bo w przeciwieństwie na przykład do skórki cukinii jest dość twarda. Oberżynę pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Jak podać faszerowaną oberżynę?

Do faszerowanego bakłażana doskonale pasuje sałatka grecka lub tzatziki. Można też posypać bakłażana parmezanem lub innym drobno startym ostrym serem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *