Faszerowana oberżyna to pyszne danie, którym możemy się delektować przez cały rok. Oczywiście najtaniej jest późnym latem i wczesną jesienią, ale i poza sezonem importowane bakłażany nie mają bardzo wysokich cen.
Jak przygotować pieczone, faszerowane bakłażany na 4 osoby? Składniki:
- 2 bakłażany
- 40 dkg mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej (oczywiście, jeśli to tylko możliwe, mielimy mięso sami)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dkg ryżu najlepiej w woreczku
- 3 łyżki – około 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka oregano
- sól
Na początku gotujemy ryż. Do przygotowania farszu potrzebny jest nam ugotowany, sypki, przestudzony ryż. Postępujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.
Cebulkę kroimy drobno i zrumieniamy na 2 łyżkach oliwy. Odstawiamy do ostudzenia.
Zabieramy się za bakłażany. Trzeba je umyć. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pozostawiając łódeczkę grubości około 1 cm. Wydrążony miąższ kroimy na małe kawałki. Obficie posypujemy solą i łódeczki i resztę miąższu. Po dwudziestu minutach dokładnie płuczemy całą oberżynę. Miąższ osączamy na sicie. Solenie powoduje, że bakłażan traci gorycz. Płuczemy dokładnie, żebyśmy wiedzieli ile soli w efekcie dodajemy do farszu.
Do mięsa dodajemy miąższ bakłażana, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przestudzony ryż, pieprz, oregano i łyżeczkę soli (o ile jesteśmy pewni, że wcześniej dokładnie wypłukaliśmy wszystkie kawałki bakłażana – to było bardzo ważne). Dokładnie wyrabiamy.
Łódeczki z bakłażanów wypełniamy farszem. Dobrze jest posmarować skórkę oliwą. Powinna nam się wtedy dobrze upiec, bo w przeciwieństwie na przykład do skórki cukinii jest dość twarda. Oberżynę pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Jak podać faszerowaną oberżynę?
Do faszerowanego bakłażana doskonale pasuje sałatka grecka lub tzatziki. Można też posypać bakłażana parmezanem lub innym drobno startym ostrym serem.
Smacznego!