Jak zrobić faszerowaną paprykę?

Faszerowana papryka z sałatką grecką

Pieczona faszerowana papryka, to danie które robię głównie w sezonie, czyli w sierpniu i wrześniu, kiedy papryka jest najtańsza. Musimy mieć po jednej papryce na osobę, a po sezonie wychodzi to dość drogo. Do papryki wkładamy mięsno ryżowy farsz i pieczemy przez 40 minut. Ponieważ ryż dodajemy ugotowany, to jeszcze musimy doliczyć czas na ugotowanie i ostudzenie ryżu. Potrawa jest naprawdę prosta w wykonaniu, ale przygotowanie jej zajmuje niestety sporo czasu.

Jak przygotować faszerowaną paprykę na 4 osoby? Składniki:

  • 4 średniej wielkości dojrzałe papryki: czerwone, żółte lub pomarańczowe
  • 40 dkg mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej (oczywiście, jeśli to tylko możliwe, mielimy mięso sami)
  • 1 średnia lub 2 małe cebule
  • 100 g ryżu (może być w woreczku)
  • 3 łyżki – około 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, odrobina ostrej papryki, 1 łyżka oregano

Faszerowana papryka - składnikiiZaczynamy od ugotowania woreczka ryżu. Robimy to dokładnie zgodnie z  instrukcją na opakowaniu.

W międzyczasie, jeśli mięso kupiliśmy w kawałku, to mielimy mięso.

Cebulkę kroimy drobno i zrumieniamy na 2 łyżkach oliwy.

Farsz do papryk przed wymieszaniem

Ryż i cebula musi nam wystygnąć. Szykujemy sobie papryki. Możemy je przekroić na pół i wygodnie usunąć pestki. Jeśli jednak mamy fajne, kształtne papryki, które można ustawić w pionie ogonkiem do góry to możemy się pobawić i odciąć tak około cm od góry takie pokryweczki z ogonkiem. Oczywiście pestki w tej sytuacji też usuwamy.

Do mięsa dodajemy cebulę ryż i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.

Papryki nafaszerowanePapryki wypełniamy nadzieniem i układamy w brytfannie wysmarowanej oliwą. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Jeśli robimy w wersji z pokryweczkami, to pokrywki na papryki nakładamy na 10 minut przed kocem pieczenia, żeby się nie przypaliły.

Jak podać papryki faszerowane?

Upieczone faszerowane paprykiBardzo lubię papryki z dodatkiem sałatki greckiej lub sosu tzatziki. Czasem posypuję sobie utarty parmezanem.

Papryki pieczone w połówkach można na 5 minut przed końcem pieczenia posypać jakimś łagodnym serem np. utartą mozzarellą – takie też są pyszne. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *