Pieczona faszerowana papryka, to danie które robię głównie w sezonie, czyli w sierpniu i wrześniu, kiedy papryka jest najtańsza. Musimy mieć po jednej papryce na osobę, a po sezonie wychodzi to dość drogo. Do papryki wkładamy mięsno ryżowy farsz i pieczemy przez 40 minut. Ponieważ ryż dodajemy ugotowany, to jeszcze musimy doliczyć czas na ugotowanie i ostudzenie ryżu. Potrawa jest naprawdę prosta w wykonaniu, ale przygotowanie jej zajmuje niestety sporo czasu.
Jak przygotować faszerowaną paprykę na 4 osoby? Składniki:
- 4 średniej wielkości dojrzałe papryki: czerwone, żółte lub pomarańczowe
- 40 dkg mięsa mielonego z łopatki lub karkówki wieprzowej (oczywiście, jeśli to tylko możliwe, mielimy mięso sami)
- 1 średnia lub 2 małe cebule
- 100 g ryżu (może być w woreczku)
- 3 łyżki – około 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, odrobina ostrej papryki, 1 łyżka oregano
Zaczynamy od ugotowania woreczka ryżu. Robimy to dokładnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W międzyczasie, jeśli mięso kupiliśmy w kawałku, to mielimy mięso.
Cebulkę kroimy drobno i zrumieniamy na 2 łyżkach oliwy.
Ryż i cebula musi nam wystygnąć. Szykujemy sobie papryki. Możemy je przekroić na pół i wygodnie usunąć pestki. Jeśli jednak mamy fajne, kształtne papryki, które można ustawić w pionie ogonkiem do góry to możemy się pobawić i odciąć tak około cm od góry takie pokryweczki z ogonkiem. Oczywiście pestki w tej sytuacji też usuwamy.
Do mięsa dodajemy cebulę ryż i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy.
Papryki wypełniamy nadzieniem i układamy w brytfannie wysmarowanej oliwą. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Jeśli robimy w wersji z pokryweczkami, to pokrywki na papryki nakładamy na 10 minut przed kocem pieczenia, żeby się nie przypaliły.
Jak podać papryki faszerowane?
Bardzo lubię papryki z dodatkiem sałatki greckiej lub sosu tzatziki. Czasem posypuję sobie utarty parmezanem.
Papryki pieczone w połówkach można na 5 minut przed końcem pieczenia posypać jakimś łagodnym serem np. utartą mozzarellą – takie też są pyszne. 😉