Jak zrobić duszone żołądki z kurczaka?

Duszone żołądkiDuszone żołądki z kurczaka to pyszne, pełnowartościowe i na dodatek tanie danie .

Żołądki można kupić już za około 6 zł za kg – to bardzo tanie mięso bez kości. Wprawdzie wymagają dość długiego gotowania lub duszenia, ale efekt jest doskonały. Możemy je przerobić na pyszną zupę robiąc żołądki a la flaczki lub udusić i mamy wtedy doskonałe drugie danie.

Jak zrobić duszone żołądki?
Składniki na 4 osoby:

  • 1 kg żołądków z kurczaka
  • 3-4 duże cebule
  • olej do smażenia
  • świeży korzeń imbiru – około 2 cm sześcienne na objętość
  • Przyprawy: 1 listek laurowy, 2 ziarnka ziela, szczypta papryki, sól, pieprz czarny mielony

Żołądki dokładnie oczyszczamy – czasem się zdarza, ze nie została dokładnie usunięta żółta błona wewnątrz żołądka. Trzeba ją dokładnie usunąć. Mięso płuczemy i osuszamy. Cebulę pokrojoną w ćwierćkrążki smażymy na oleju aż zacznie się rumienić. Dokładamy żołądki i podsmażamy jeszcze chwilę, aż zaczną się zrumieniać. Od czasu do czasu mieszamy, żeby zrumieniły się delikatnie ze wszystkich stron. Dodajemy starty na drobnej tarce jarzynowej korzeń imbiru. Podlewamy wodą – tak żeby żołądki były przykryte. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Dosypujemy szczyptę papryki – tylko tyle, żeby sos nabrał ciepłobrązowego koloru. Doprawiamy solą pieprzem czarnym do smaku. Dusimy przez 2 godziny pod przykryciem. Sos zrobi się gęsty od rozgotowanej cebuli.
Jak podać duszone żołądki?
Duszone żołądki podajemy tak jak każdy gulasz. Można z ziemniakami, można z ryżem, można z kaszą. Co kto lubi jako dodatek to sobie bierze. Frytek bym chyba jednak sosem nie polewała, ale zawsze można podać duszone mięso w kokilkach, a smażone lub pieczone ziemniaki podać obok z surówką. 😉

8 myśli nt. „Jak zrobić duszone żołądki z kurczaka?

  1. Czy mozna zrobic to danie bez cebuli. Ja mam alergie na cebule I niestety ale dla mnie jest to zakazany owoc. Moze ktos wie jakim warzywem lub przyprawa mozna zastapic cebule ?

    • Cebula po ugotowaniu, uduszeniu jest słodka i zagęszcza sos. Zamiast cebuli trzeba dodać do żołądków to, co zazwyczaj dodajesz w takich przypadkach, żeby dało ten efekt. Może to być nawet łyżeczka cukru i łyżeczka mąki. Oczywiście mąka powinna być rozrobiona z odrobiną wody i wlana pod koniec duszenia. Jeśli chodzi o warzywo w zastępstwie to zbliżony efekt zapewne można osiągnąć używając pora, ale nie wiem, czy uczulenie na cebule nie jest czasem równoznaczne z uczuleniem na pora również.
      Mam nadzieję, ze pomogłam.
      Dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam
      Asia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *