Jak zrobić duszone żeberka wieprzowe?

Żeberka duszone

Żeberka… zapewniam, że można się w nich rozsmakować…

Niestety jest to dość tłusty kawałek wieprzowiny, ale można czasem kupić naprawdę chude żeberka albo po prostu zwyczajnie tłuste kawałki odkroić z już przygotowanej potrawy i ich nie jeść.

Żeberka pasekDlaczego żeberka są smaczne? Mięso z żeberek jest naprawdę miękkie, ma krótkie włókna i jest zrobione z rozdzielonych od siebie warstw mięsa o różnym smaku, kolorze i konsystencji.

Żeberka, szczególnie wędzone są doskonałym dodatkiem do bigosu (kapusta potrzebuje dość dużo tłuszczu), ale można z nich przygotować też mięso w sosie do obiadu.

Żeberka pokrojone na kawałkiŻeberka zazwyczaj kupujemy w pasku – zaczyna się od dość tłustego kawałki z kośćmi – żeberkami, a kończy się na naprawdę chudym kawałku samego mięsa. Jeśli tylko jest taka możliwość to oczywiście staramy się kupić tą lepszą końcówkę 😉

Jak przygotować duszone żeberka na 3-4 osoby?
Składniki:

  • około 60 dkg żeberek wieprzowych surowych (żeberka są syte ze względu na dość dużą zawartość tłuszczu i naprawdę moim zdaniem nie potrzeba więcej)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka kminku
  • odrobina soli i pieprzu czarnego mielonego
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 bardzo mały listek laurowy lub kawałek dużego (taki o powierzchni 1 cm kwadratowego wystarczy)
  • 2 dkg smalcu

Żeberka obsmażoneŻeberka kroimy na kawałki. Mi jest wygodnie kroić co jedno żebro. Mamy wtedy prostopadłościenne kawałki mięsa, które wygodnie się z 4 stron obsmaża. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę.  Mięso nacieramy solą pieprzem mąką i czosnkiem.

Na patelni rozgrzewamy smalec – naprawdę nie potrzeba więcej – tłuszcz będzie nam się wytapiał z żeberek. Na smalcu układamy żeberka i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Obsmażone żeberka przekładamy do rondla z odrobiną (1/2 szklanki wody). Dodajemy resztę przypraw i zaczynamy dusić.

Cebula lekko zrumienionaNa tłuszczu, który nam został na patelni podsmażamy wcześniej drobno pokrojoną cebulę. Jak cebula zacznie się złocić dodajemy ją do duszących się żeberek. Żeberka dusimy do miękkości. Godzina i 15 minut całkowicie wystarczy. Co jakiś czas musimy jednak sprawdzać, czy nie trzeba podlać ich ciut wodą. Po zakończeniu obróbki termicznej powinniśmy mieć żeberka w odrobinie gęstego od rozgotowanej cebuli sosu.

Żeberka gotowe do duszeniaDuszone żeberka podajemy z ziemniakami polanymi odrobiną sosu i z jakąś kwaśną surówką. Możemy podać je z ogórkami małosolnymi lub z surówką z kiszonej kapusty z kminkiem. Fajnie też smakują z duszonymi z kminkiem czerwonymi burakami, ale buraki powinny być drugim dodatkiem np. obok surówki z ogórków kiszonych z cebulą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *