Żeberka… zapewniam, że można się w nich rozsmakować…
Niestety jest to dość tłusty kawałek wieprzowiny, ale można czasem kupić naprawdę chude żeberka albo po prostu zwyczajnie tłuste kawałki odkroić z już przygotowanej potrawy i ich nie jeść.
Dlaczego żeberka są smaczne? Mięso z żeberek jest naprawdę miękkie, ma krótkie włókna i jest zrobione z rozdzielonych od siebie warstw mięsa o różnym smaku, kolorze i konsystencji.
Żeberka, szczególnie wędzone są doskonałym dodatkiem do bigosu (kapusta potrzebuje dość dużo tłuszczu), ale można z nich przygotować też mięso w sosie do obiadu.
Żeberka zazwyczaj kupujemy w pasku – zaczyna się od dość tłustego kawałki z kośćmi – żeberkami, a kończy się na naprawdę chudym kawałku samego mięsa. Jeśli tylko jest taka możliwość to oczywiście staramy się kupić tą lepszą końcówkę 😉
Jak przygotować duszone żeberka na 3-4 osoby?
Składniki:
- około 60 dkg żeberek wieprzowych surowych (żeberka są syte ze względu na dość dużą zawartość tłuszczu i naprawdę moim zdaniem nie potrzeba więcej)
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- łyżeczka mąki
- łyżeczka kminku
- odrobina soli i pieprzu czarnego mielonego
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 bardzo mały listek laurowy lub kawałek dużego (taki o powierzchni 1 cm kwadratowego wystarczy)
- 2 dkg smalcu
Żeberka kroimy na kawałki. Mi jest wygodnie kroić co jedno żebro. Mamy wtedy prostopadłościenne kawałki mięsa, które wygodnie się z 4 stron obsmaża. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso nacieramy solą pieprzem mąką i czosnkiem.
Na patelni rozgrzewamy smalec – naprawdę nie potrzeba więcej – tłuszcz będzie nam się wytapiał z żeberek. Na smalcu układamy żeberka i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Obsmażone żeberka przekładamy do rondla z odrobiną (1/2 szklanki wody). Dodajemy resztę przypraw i zaczynamy dusić.
Na tłuszczu, który nam został na patelni podsmażamy wcześniej drobno pokrojoną cebulę. Jak cebula zacznie się złocić dodajemy ją do duszących się żeberek. Żeberka dusimy do miękkości. Godzina i 15 minut całkowicie wystarczy. Co jakiś czas musimy jednak sprawdzać, czy nie trzeba podlać ich ciut wodą. Po zakończeniu obróbki termicznej powinniśmy mieć żeberka w odrobinie gęstego od rozgotowanej cebuli sosu.
Duszone żeberka podajemy z ziemniakami polanymi odrobiną sosu i z jakąś kwaśną surówką. Możemy podać je z ogórkami małosolnymi lub z surówką z kiszonej kapusty z kminkiem. Fajnie też smakują z duszonymi z kminkiem czerwonymi burakami, ale buraki powinny być drugim dodatkiem np. obok surówki z ogórków kiszonych z cebulą.
Smacznego!