Jak zrobić duszoną cukinię z grzybami?

cukinia duszona z grzybami

Duszona cukinia z grzybami to doskonały dodatek do mięs. Mój teść taką cukinię nazywał kapustką z cukinii. Prawie zawsze jeśli pasowałaby nam do obiadu duszona kapusta kiszona lub młoda kapusta z koperkiem, będzie mam też pasowała i duszona cukinia. Pomimo dodatku grzybów danie będzie dużo lżejsze.

Jak przygotować kapustkę z cukinii?
Składniki na 4 osoby:

  • 1 kg cukinii
  • 1 mała cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz czarny

Najsmaczniejsze są małe cukinie takie po 20 dkg

W zależności od wielkości 1 kg cukinii to może być jedna sztuka, 3 sztuki lub 5 sztuk. Jeśli mamy drobne cukinię wystarczy je obrać ze skórki i pokroić. Jeśli są większe, mocno dojrzałe, to usuwamy z nich dobrze wykształcone pestki. 1kg cukinii powinniśmy mieć po obraniu i usunięciu pestek.

Grzyby ugotowane w małej ilości wody

Gotowanie zaczynamy od ugotowania grzybów. Wystarczy tylko kilka suszonych grzybów. Lepiej żeby to były podgrzybki niż np kozaki, bo jeśli weźmiemy tylko same suszone kozaki potrawa zabarwi nam się na nieciekawy szary kolor, ale 1 kozak i 1 podgrzybek już będzie ok. 😉 Grzyby płuczemy i gotujemy w bardzo małej ilości lekko osolonej wody przez 1/2 godziny. Trzeba uważać, żeby nam się woda nie wygotowała i lepiej dolać kilka razy po odrobinie wrzątku z czajnika do gotujących się grzybów, niż po ugotowaniu ich mieć za dużo płynu. Grzyby mają być lekko przykryte wodą.

Cebulę drobno kroimy. Do dużego rondla wlewamy olej, rozgrzewamy i dodajemy cebulę. Smażymy ją na lekko złoty kolor.

W międzyczasie przygotowujemy sobie cukinię. Obieramy, usuwamy ewentualnie pestki i kroimy. Nie powinna być pokrojona zbyt drobno. Naprawdę małe cukinie kroimy tylko w 4-5 milimetrowe plasterki. Większe na pół lub nawet na ćwiartki i dopiero potem w plasterki.

Cukinia w rodlu, ale jeszcze surowa

Cukinię dodajemy do rondla z cebulą, odrobinę solimy, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut aż zmięknie. Kilka razy możemy zamieszać w całej objętości. Daje nam to możliwość kontroli, czy aby cukinia jest już dobrze uduszona. Im dłużej dusimy tym cukinia puści więcej soku i bardziej się rozpadnie, a nie o taki efekt nam chodzi. Musimy uchwycić ten moment, w którym cukinią już nie jest surowa, a jeszcze się nie rozpadła.

Grzyby drobno kroimy i dodajemy do cukinii razem z wywarem. Mieszamy i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.

Do czego podać duszoną cukinię z grzybami?

Cukinia z grzybami podajemy jako dodatek do mięs pieczonych i smażonych. Dobrze komponuje się raczej z wołowiną duszoną z grzybami, z schabem pieczonym, czy kotletami schabowymi.

Smacznego!

2 myśli nt. „Jak zrobić duszoną cukinię z grzybami?

    • Grzyby jak najbardziej pasują. Moim zdaniem jednak wystarczy tylko niewielki dodatek. Grzyby mają bardzo intensywny smak, a chodzi o to, żeby był wyraźnie wyczuwalny smak cukinii w potrawie.
      Dziękuję za komentarz i życzę smacznego.
      Pozdrawiam
      Asia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *