Przygotowanie majonezu w domu jest bardzo proste. Możemy zrobić gęsty majonez dekoracyjny, lub dużo rzadszy sałatkowy. Dokładnie wiemy, z czego jest zrobiony i na pewno nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych barwników, a samo przygotowanie szklanki majonezu nie zajmie nam więcej niż 5 minut. Gorzej jest, jeśli potrzebujemy tylko jedną łyżkę majonezu. Jednej łyżki niestety przygotować się nie da. Muszą być zachowane proporcje składników… Majonez możemy jednak przez kilka dni przechowywać w lodówce.
Jak zrobić majonez w domu? – Składniki:
- 1 żółtko z jaja kurzego
- sok z 1 cytryny lub 1 czubata łyżka musztardy (lub sok z cytryny i musztarda w dowolnych proporcjach według własnego smaku)
- około 200 ml oleju (ja używam słonecznikowego, absolutnie nie polecam oliwy z oliwek – ma specyficzny smak)
- sól do smaku (dodaję jedną dużą szczyptę, czyli około pół malutkiej łyżeczki od kawy)
Składniki chyba każdy zawsze ma w domu – oprócz sytuacji zupełnie krytycznych. 😉 Potrzebujemy naczynie, w którym majonez ukręcimy. Ja używam do tego szklanego kubeczka około 400 ml pojemności. Bierzemy mikser i tylko jedną pałkę do ubijania piany z białek.
Co poniektóre zabobony dotyczące ubijania majonezu przestrzegamy. Majonez trzeba ubijać wyłącznie w prawą stronę, więc pałkę miksera wkładam zawsze do lewego gniazda w mikserze. Koniecznie musisz sprawdzić jak działa Twój mikser! 😉
Przed oddzieleniem żółtka od białka musimy koniecznie, ze względów higienicznych, sparzyć jajko. Oddzielamy żółtko od białka. Dodajemy musztardę lub sok z cytryny i sól i zaczynamy miksować na najwolniejszym biegu miksera. Jak składniki się połączą zaczynamy powoli dodawać olej. Nie przerywamy miksowania, a olej wlewamy powoli, żeby tylko sobie ciurkał. Wlewanie rozkładamy na około 2 minuty. Dopiero po tym czasie mamy wlaną pełną porcję oleju. Oleju nigdy nie przelewam do szklanki, żeby odmierzyć ilość. Wlewam bezpośrednio z butelki, bo tak jest wygodniej. Na butelce zaznaczam sobie tylko, ile ma mi w butelce oleju zostać i co jakiś czas sprawdzam czy to już. Jak dodamy wszystek zaplanowany olej, to majonez jest gotowy.
W zależności od proporcji użytej musztardy i soku z cytryny wychodzi nam nieco inny smak i konsystencja, a także barwa majonezu.
Majonez z musztardą wychodzi dużo gęściejszy niż z sokiem z cytryny. Można nim dekorować jajka i sałatki przy pomocy szprycy do dekorowania tortu. Jest idealny do sałatki jarzynowej. Majonez na bazie soku z cytryny, jest genialny do pasty jajecznej ze szczypiorkiem.
Smacznego!