Ciasto zebra to jest ciasto w paski. Ma ciekawy wygląd i pozostaje długo wilgotne. Przepis na to ciasto dała mi kiedyś koleżanka. Potem obu nam udało się go zgubić. Zajęło mi trochę czasu – prób i błędów – odtworzenie tego przepisu. Nie wiem, ile wspólnego ma z oryginałem, ale w tej wersji na pewno działa. 😉 W oryginalnej wersji ciasto na pewno było bez mleka – czyli woda zamiast mleka w składzie i olej do wysmarowania formy.
Składniki: (na tortownicę lub okrągłą formę o średnicy 28 cm)
- 2 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- mały cukier waniliowy,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka mleka,
- jeszcze 2 czubate łyżki, 2 łyżki kakao,
- masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.
Jak zrobić ciasto zebra, czyli ciasto w paski?
Miksujemy prawie wszystko – poza 2 łyżkami mąki i ta samą ilością kakao. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao a do drugiej pozostałą mąkę. Miksujemy każdą z porcji ciasta. Ciasto wykładamy na środek tortownicy po jednej łyżce. Na przemian wykładamy jasne i kakaowe ciasto. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Pozostaje mi tylko życzyć: Smacznego!