Boczek pieczony robię tak, jak nauczył mnie mój tata.
Boczek jest faszerowany kawałkami czosnku, lub jeśli są mniejsze to nawet całymi ząbkami. Czosnek po upieczeniu jest cudownie słodki.
Przepis na pieczony boczek mojego taty
Trzeba wziąć ładny kawałek boczku. “Ładny” to kwestia gustu. Jedni wolą chudy inni tłuściejszy. Boczek ma być bez kości i mieć około 4 cm grubości lub więcej. Dlaczego? W boczek będziemy wciskać kawałki czosnku – całe ząbki, lub przekrojone wzdłuż. Taki ząbek musi się prawie cały schować w boczku. Cienki kawałek boczku lepiej zwinąć i zrobić roladę niż piec w kawałku.
Potrzebujemy jeszcze przyprawy: sól, pieprz, paprykę i kminek.
W boczek wbijamy pionowo ostrze noża. Tym sposobem pojawi nam się kieszeń na ząbek czosnku. Wciskamy w nią ząbek lub kawałek ząbka czosnku. Takie dziury robimy w odległości około 3 cm od siebie na całej powierzchni boczku. Boczek nafaszerowany czosnkiem nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Posypujemy kminkiem. Przykrywamy folią. wkładamy do lodówki. Pieczemy następnego dnia. Piekarnik rozgrzewamy do około 190 stopni i pieczemy w zależności od wielkości. Kawałki do 1 kg pieczemy około godziny. Większe tyle czasu ile ważą, ale jak mamy bardzo duży kawałek dobrze jest uważać, żeby się nie przypalił. Można go wtedy przykryć krążkami cebuli w czasie pieczenia jak już jest mocno przyrumieniony i tym sposobem ochronić mięso od przypalenia. A przyrumieniona cebulka ma też swoje zalety. 😉
Kochani , boczuś bez kminku też jjest pyszny.Co do podlewania mięsa sosem to ja poprostu je przerzucam na drugą stronę
hmm… tak sobie myślę, że mniejsza szansa na poparzenie jest przy polewaniu niż przy przewracaniu, ale może to indywidualna sprawa…
A jakich przypraw używasz w miejsce kminku?
Pozdrawiam i życzę Smacznych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia!
Asia
napiszcie kochani czy pieczecie w rękawie, czy w żaroodpornym?pozdrawiam
Ewa,
Wszystko zależy od tego, co się piecze. Każda metoda ma swoje zalety. Czasem używam też zwykłych foremek. Mam też w domu prodiż… aczkolwiek dawno nie używałam…
Pozdrawiam
Asia