Smażona wątróbka to bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Przez wiele lat jednak smażenie wątróbki uważałam za czynność niebezpieczną dla życia i zdrowia. W czasie smażenia potwornie pryskał mi tłuszcz. Polecałam zabezpieczenie się azbestowym kombinezonem i okularami spawalniczymi. 😉 Praktyka jednak czyni mistrza. Tajemnica tkwi między innymi w kolejności wkładania składników na patelnię.
Przepis na wątróbkę smażoną z cebulą.
Składniki:
- 80 dkg wątróbki z kurcząt
- 1 szklanka mleka
- 3-4 średnie cebule
- 6 dkg masła do smażenia
- pieprz, sól do smaku
Wątróbkę dokładnie płuczemy i wycinamy wszystkie błony. Zwracamy szczególną uwagę na miejsca, w których mogłyby się znajdować resztki żółci. Trzeba je wyciąć z zapasem, żeby potrawa o nie była gorzka. Jeśli widzimy, że wątróbka jest cała pokryta żółtozielonymi plamami, to lepiej ją po prostu wyrzucić.
Jak przyrządzić wątróbkę?
Wątróbkę wkładamy na kilka minut do miski z mlekiem. Cebulę kroimy na drobno lub w ćwierć krążki. Na rozgrzaną patelnię wykładamy masło i podsmażamy na nim cebulę aż zacznie się zrumieniać. Wątróbkę osączamy, i obtaczamy w mące. Dokładamy do smażącej się cebuli. Smażymy przez 2-3 minuty, przewracając na wszystkie strony. Przykrywamy pokrywką i jeszcze przez chwilkę dusimy. Cała obróbka cieplna nie powinna trwać dłużej niż jakieś 5-7 minut, bo inaczej wątróbka zrobi się twarda. Lubię jak wątróbka jest dosmażona. Wątróbka to nie stek wołowy. 😉 Przygotowanie idealnej wątróbki wymaga nieco doświadczenia, ponieważ moment zakończenia obróbki cieplnej jest dość trudny do uchwycenia, ale naprawdę warto próbować. Jeśli wątróbka nam się za mocno przesmaży zawsze możemy ją przerobić na niepieczony pasztet z wątróbki.
Jak podać smażoną wątróbkę?
Najlepsze danią są najprostsze. Wątróbkę na kolację zjadamy z chlebem i ogórkiem kiszonym. Jeśli chcemy podać wątróbkę na obiad jako dodatek będą pasowały ziemniaki z wody i sałatka z ogórków kiszonych z cebulą.
Smacznego!