Ziemniaki w mundurkach, to są po prostu ziemniaki ugotowane ze skórką – bez obierania. Ziemniaki w mundurkach gotuje się bardzo prosto. Wybieramy ziemniaki tej samej wielkości. Ziemniaki trzeba dokładnie umyć. Wstawiamy je do wrzącej osolonej wody. Czas gotowania zależy od wielkości. Małe ziemniaki (zgodne z dawną polską normą 😉 kształt owalny, średnica podłużna 4 cm a poprzeczna 3) gotujemy około 20 minut, średniej wielkości ziemniaki około pół godziny. Dużych ziemniaków w mundurkach nie chce nam się w ogóle gotować, bo to za długo trwa i łatwo jest je obrać i ugotować obrane. 😉 Oczywiście ziemniaki w mundurkach możemy ugotować w garnku na parze, ale wtedy zajmie nam to około 45 minut.
Po co gotować ziemniaki w mundurkach?
Ziemniaki w mundurkach gotujemy po prostu do obiadu. Osobiście jeszcze od wczesnego dzieciństwa lubię ziemniaki w mundurkach. Nigdy, jako małe dziecko,nie mogłam zrozumieć, dlaczego dla ludzi do obiadu babcia obiera ziemniaki, skórki dodaje do gotowania ziemniaków dla kur i właśnie te najsmaczniejsze ziemniaki w mundurkach daje kurom.
Widocznie kury potrzebowały witaminy C z ziemniaków, a ludziom była niepotrzebna 😉 Faktem jest, że ziemniaki zawierają całkiem sporo witaminy C i gotowanie na parze lub w mundurkach w dużej części potrafi tę witaminę w ziemniakach zachować.
Ziemniaki w mundurkach gotujemy też do sałatek. Dodajemy je do sałatki jarzynowej. Sałatka śledziowa z ziemniakami też zawiera ziemniaki ugotowane w mundurkach.
Oczywiście ziemniaki w mundurkach gotujemy też z czystego lenistwa – bo nie chce nam się ziemniaków obierać. 😉 Nie do końca to jest prawda, bo ziemniaki w mundurkach obieramy ze skórki po ugotowaniu, przed zrobieniem z nich sałatki. Niektórzy ludzie obierają sobie ze skórki ziemniaki podane jako dodatek do obiadu.
Cóż? Mi smakują ziemniaki w mundurkach ze skórką. Szczególnie pyszne są młode ziemniaki. Ziemniaka kroimy na pół. Dodajemy odrobinę masła. Delikatnie solimy… Mniam…